Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Prof.Dr. USEN BAIZAK ve Dr. NURPEIS TULEZHANOV 11-14 Nisan 2017 tarihleri arasında konuk edilmiştir.

 

Biyofizik Anabilim Dalı’nda, akademik ve bilimsel işbirliği çerçevesinde, Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Prof.Dr. USEN BAIZAK ve Dr. NURPEIS TULEZHANOV  11-14 Nisan 2017 tarihleri arasında konuk edilmiştir. Bu tarihlerde gerçekleştirilen aktiviteler ve ziyaretin çıktıları aşağıda özetlenmektedir.

 

11 Nisan 2017 günü;

- Konuklar, Biyofizik Anabilim Dalı haftalık seminer programı kapsamında Yüksek Lisans öğrencisi Armağan Yardım tarafından sunulan “RF Radyasyonun Memeli Hücrelerine Etkileri” başlıklı seminere katılmışlardır.

- Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık DEMİRSOY’un konuğu olarak tüm bölüm katılımı ile öğlen yemeği yenilmiştir.

- Öğleden sonraki program, Prof. Dr. USEN BAIZAK tarafından Kazakistan’daki Biyofizik Eğitimi ve sorunlarına ilişkin bir sunum ile başlamış, konuk öğretim üyeleri Gazi Biyofizik ile neden işbirliği içerisinde olmak istediklerini ve hangi konularda destek beklediklerini açıklamışlardır.

- Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Dr. Ayşe CANSEVEN KURŞUN’un sunumu ile Gazi Tıp Biyofizik Anabilim Dalı’nın Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programları ayrıntılı olarak aktarılmıştır.

- Gaye UMURHAN tarafından, GNRK (Gazi Non-iyonizan Radyasyondan Korunma) Merkezi’nin kuruluşu, faaliyet alanları, ölçüm sistemleri ve GNRK’nın gerçekleştirdiği ölçümlere ilişkin bilgiler aktarılmıştır.

- Konuklara GNRK cihazlarından; ELF ölçüm sistemi ile E alan (1 adet) ve B alan propları (2 adet), RF ölçüm sistemi ile E alan propları (4 adet) ve B alan (1 adet) propları, spektrum analizör probu ve antenleri ile vektör sinyal jeneratörü tanıtılmıştır.

 

12 Nisan 2017 günü;

-İlk sunum Dr. Bahriye SIRAV ARAL tarafından yapılmış,  kendisi ve ortak araştırma grupları tarafından gerçekleştirilen; radyo TV verici istasyonlarının EM alan düzeyi ile RF’in Kan Beyin Bariyerine etkisi, ELF ve RF’in diyabet ve kan basıncına etkileri konulu; araştırma projeleri, tezler, yayınlar ve araştırmaların bulgularına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmiştir. 

-İkinci sunum, Dr. Nesrin SEYHAN tarafından yapılmış, Biyofizik Anabilim Dalı’nın ve GNRK’nın Uluslararası faaliyetleri, yapılan bu sunumla konuklara anlatılmıştır. Bu sunumda Gazi Biyofizik’in WHO, NATO, ICEMS, ICNIRP ve IARC ile bilimsel işbirliği ile Uluslararası platformda gerçekleştirdiği Türkiye temsilcilikleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

- Sunum sonrasında Biyofizik Araştırma Laboratuvarına geçilmiş, Laboratuvarda mevcut olan cihazlar (Spektrofotometre, su banyosu, etüv, homojenizatör, santrifüj vs) ile birlikte Dr. SIRAV ARAL’ın kurduğu ve araştırmalarında kullanılmakta olduğu Horn anten, Sinyal jeneratörü, Puls üretecinden oluşan Radyo Frekans Deney Sisteminin tanıtımı (RF-1)  yapılmıştır.

 

13 Nisan 2017 günü;

-İlk sunum Dr. Göknur GÜLER ÖZTÜRK tarafından yapılmış, kendisi, tez öğrencileri ve ortak çalışma grupları ile gerçekleştirilen ve planlanan; ELF E alan, RF, hamile hayvan, KBB, kanser, nanopartikül konulu;  araştırma projeleri, tezler, yayınlar ve araştırmaların bulgularına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmiştir.

-İkinci sunum, Dr. Ayşe CANSEVEN KURŞUN tarafından yapılmış, kendisi ve ortak araştırma grupları tarafından gerçekleştirilen LIDC, ELF manyetik alan ve UV konulu; araştırma projeleri, tezler, yayınlar ve araştırmaların bulgularına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmiştir.

- Dr. Mehmet Zahid TÜYSÜZ tarafından, Biyofizik Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen simulasyon çalışmaları ile in vitro RF deney sistemi tasarımı ve kurulması anlatılmıştır.

- Dr. Meriç Arda EŞMEKAYA tarafından, Biyofizik Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen in vitro RF çalışmaları ile elektroporasyon çalışmaları anlatılmıştır.

- Sunumlar sonrasında araştırmalarda kullanılan aşağıdaki deney sistemleri hakkında bilgi verilmiştir.

  • in vivo ELF Manyetik alan sistemleri ve kaynakları ( 4er adet)
  • in vitro ELF Manyetik alan ve kaynakları (1er adet)
  • UV maruziyet sistemi ve ölçüm cihazı (1er adet)
  • in vitro RF maruziyet sistemi

(Patent başvurusu yapılan ve ilk araştırma sürecini geçen, Türkiye’de bir ilk özel tasarım deney sistemi)

  • Simülasyon bilgisayarları (2 adet)

 

Çıktılar :

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim-öğretim programının güncellendiğini ve bu çerçevede eğitim-öğretim programlarına Türkiye’den Gazi Biyofizik’i model almak istediklerini belirten konuklar; ders programlarının, ders içeriklerinin ve öğrenci mekânlarının güncellenmesinde yararlanmak üzere öğrenci derslikleri, laboratuvarlar ve cihaz tanıtımlarında bol bol fotoğraf çekmiştir, kendilerine tüm Biyofizik Anabilim Dalı Lisans ve Lisansüstü ders içerikleri ve Biyofizik Anabilim Dalı araştırmalarıyla ilgili dökümanlar verilmiştir.

 

Ayrılırken Biyofizik Anabilim Dalı ile işbirliğini sürdürmek isteklerini, eğitilmeleri üzere Gazi Biyofizik’e 6 ay-1 yıl gibi sürelerle öğrenci göndermeyi istediklerini ve Gazi Biyofizik öğretim üyelerini ders vermek üzere davet etmeyi istediklerini dile getirmişlerdir.

 

background image