Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Tarihçesi

Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı 1990 yılında, Prof.Dr.Peyami CİNAZ tarafından kurulmuştur. Yatarak ve ayaktan  hasta izlemi, endokrinolojik testler, diyabetli hasta ve hasta yakını eğitimi gibi klinik ve laboratuvar  uygulamaların yanı sıra asistan eğitimi, Dönem 3, Dönem 4, Dönem 6  tıp öğrencilerinin eğitimi sürdürülmektedir. Bilim Dalında 1995 yılında Uzm.Dr.Aysun BİDECİ uzman olarak görev yapmaya başlamıştır. 1997 yılındaki yan dal uzmanlığı sınavı sonrasında  Çocuk Endokrinoloji Bilim dalında yan dal eğitimine başlamıştır. Bilim dalı öğretim Üyesi  kadrosu 2000 yılında Bilim dalı Başkanı Prof.Dr.Peyami CİNAZ  ve Yrd.Doç.Dr.Aysun BİDECi ile iki kişi olmuştur. Yan dal uzmanlık eğitimine devam eden bilim dalımızda yan dal uzmanlık öğrencilerinin yanı sıra 2002 de öğretim görevlisi Dr.Orhun ÇAMURDAN’ın katılımı ile bilim dalı öğretim üyesi kadrosu genişlemiştir. Kuruluşundan bugüne kadar   bilim dalımızda çocuk endokrinoloji alanında on üç  çocuk uzmanımıza  yan dal uzmanlığı  verilmiştir. Akademik Kadromuz şu anda Prof.Dr.Peyami CİNAZ, Prof.Dr.Aysun BİDECİ, Prof.Dr.Orhun ÇAMURDAN ve yan dal eğitimini bilim dalımızdan alan Öğr.Gör.Dr.Esra DÖĞER bulunmaktadır. Bilim Dalımızın hasta hizmeti yanı sıra, yan dal eğitimi, pediatri asistan eğitimi, tıp öğrencilerinin eğitimi, anabilim dalı ve fakültemiz çatısı altında her geçen yıl  ivme kazanarak devam etmektedir. Hasta hizmeti de her geçen yıl artmaktadır. Bilim Dalı  polikliniğimizde 35000 hasta izlenmiştir. İzlenen hastalar arasında Çocuk Endokrinolojinin tümü ile ilgili  hasta tanı ve tedavileri bulunmaktadır. Hastanemizde Çocuk Endokrinoloji araştırma laboratuvarı 1997 yılında bilim dalımız bünyesinde kurulmuş, özellikle ülkemizde o dönemde nadir çalışılan hormonal tetkiklerin  yapılması  (IGF-I, IGFBP-3 vb.) ile hizmet ve araştırma açısından katkı sağlamıştır. Daha sonra bu laboratuvarımız Hastane Merkez Laboratuvarı kapsamına alınmıştır. Bilim dalımız özellikle Çocukluk çağı Diyabeti açısından ülkemizin önemli merkezlerindendir. Öğretim üyesi, yan dal uzmanı, asistanımız ile birlikte uzun yıllardır bilim dalımızda görev yapan deneyimli diyabet hemşiremiz ve diyetisyenimizin bulunması iyi bir diyabet ekibine sahip olmamız, bunu sağlamaktadır. Tip I Diyabetli çocuklarda insülin infüzyon pompası kullanımı 2003 yılında çocukluk yaş grubunda ülkemizde ilk uygulanan merkezlerden biri bilim dalımızdır. Hasta izlemi ile birlikte yan dal asistanlarının eğitimi, asistan eğitimi, tıp öğrencilerinin eğitimi bilim dalımız kapsamında verilirken bilim dalımızın düzenlediği ulusal toplantılarla  kurum dışı hekimlere, diyetisyenlere, hemşirelere, diğer paydaşlara bilimsel katkı sağlamaktadır. Gazi Tıp Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı’nın düzenlediği bilimsel toplantı ve kongreler.

Gazi Tıp Pediatri Günleri, Ankara-1994

Gazi Tıp Çocuk Endokrin “Obezite” . Ankara-2002