Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Tarihçesi

Çocuk Kardiyolojisi BD Fakültemizin kurulduğu 1979 yılından itibaren çocuk kalp hastalarına hizmet vermeye başlamış; 1987 yılında YÖK tarafından resmi olarak kuruluşu onaylanmıştır. Bilim dalımız 1987 yılından bu yana yan dal uzman eğitimi de vermeye başlamıştır. Günümüze kadar bilim dalımız 14 yandal uzmanı yetiştirmiştir; iki yandal asistanımızın eğitimi de sürmektedir.

Kurucumuz Prof. Dr. Rana Olguntürk fakültemizin başlangıç akademik kadrosunda yer almış; fakültenin gelişiminde etkin olmasının yanı sıra bilim dalımızı da kurmuştur. Bilim dalımızın başkanı olarak akademik yaşamını sürdüren Dr. Olguntürk bilim dalımızın gelişim ve eğitimini yapılandırmış; çocuk kardiyolojisi alanında söz sahibi olmamızı sağlamıştır.  Prof. Dr. Rana Olguntürk 2013 yılında emekli olmuştur.

Bilim dalımızda dört öğretim üyesi görev yapmakta; Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD asistan eğitimi, Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD eğitiminde de yer almaktadırlar. Öğretim üyelerimiz tam gün statüsünde çalışmaktadır.

Bilim dalımızda EKO sorumluları, Holter sorumlusu, hemşire ve sekreterler hizmet vermektedirler.

YANDAL UZMANLARIMIZ

-Prof.Dr. F. Sedef Tunaoğlu (1987-1992)

Gazi ÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’nda uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra bilim dalımızda eğitim alan ilk yandal uzmanı olup, şu anda bilim dalı başkanlığı görevini sürdürmektedir. Girne ÜTF’nde görevli olarak Dönem III, IV Çocuk Kardiyolojisi derslerini vermektedir.

-Prof. Dr. A.Deniz Oğuz (1992-1995)

Gazi ÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’nda uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra bilim dalımızda eğitim alan ikinci yandal uzmanı olup, şu anda bilim dalımızda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

-Dr. Nursel Akalın (1995-1997)

Çocuk kardiyoloğu özel kurum

-Prof.Dr. Serdar Kula (1997-2002)

Gazi ÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’nda uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra bilim dalımızda eğitim alan üçüncü yandal uzmanı olup, şu anda bilim dalımızda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

.Doç.Dr. Osman Özdemir  (2004-2007)

Çocuk Kardiyoloğu serbest hekim  

-Prof.Dr.Ayşe Yıldırım (2004-2008)

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 -Doç.Dr. Cihat Şanlı (2006-2009)

Kırıkkale ÜTF, öğretim üyesi

-Prof.Dr.Ayhan Çevik (2008-2011)

Grup Florence Nightingale Hastaneleri

 -Doç.Dr. Ayhan Pektaş (2009-2012)

Afyon Kocatepe ÜTF, öğretim üyesi

-Danier Aymadov (2009-2014)

            Kazakistan ÜTF Öğretim üyesi

-Doç.Dr. Erman Çilsal (2010-2014)

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

-Doç.Dr.Semiha Terlemez (2010-2013)

Gazi ÜTF Çocuk Kardiyolojisi BD öğretim üyesi

Vildan Atasayan (2014-2018)

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Dr.

Fatma Canbeyli (2015-2019)

Kırıkkale ÜTF Uzman Dr.

Fatma İncedere (2018-)

Gazi ÜTF Çocuk Kardiyolojisi BD’de eğitimi sürmektedir.

Akif Kavgacı (2019-)

Çocuk Kardiyolojisi BD’de eğitimi sürmektedir.

 

Hizmetlerimiz

Bilim dalımız çocuk kardiyolojisinin her alanında hizmet vermektedir.

Poliklinik

Genel (E blok-1. Kat) ve özel C blok 6.kat) polikliniklerimizde hafta sonları dışında devamlı hizmet verilmektedir.

Yataklı servis

Bilim dalımız hastalarına Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD servislerinde (genel, yoğun bakım, yenidoğan, acil) bakım verilmekte ve izlenmektedir.

Operasyon geçiren hastalarımız Çocuk Sağlığı ve Kardiyovasküler Cerrahi AD yoğun bakım ve servislerinde izlenmektedir.

Laboratuvar

EKG ve Holter ( 24 saat, haftalık “ event recorder” EKG monitorizasyonu)

Efor testi

Tilt testi

Görüntüleme laboratuvarları  

Ekokardiyografi

Dört adet yerleşik iki adet taşınabilir ekokardiyografi aygıtları ile genel ve özel polikliniklerimiz ve yataklı servislerde EKO hizmeti verilmektedir. Transtorasik, transösefagial ekokardiyografi 2 ve 3 boyutlu olarak uygulanmakta; doku Doppler, speckle tracking , strain , strain rate” dahil olmak üzere her türlü fonksiyoner çalışma  yapılabilmektedir.  Ekokardiyografi laboratuvarlarımızda tavana gömülü TV aygıtları bulunmakta, işlem sırasında çizgi film seyrettirilerek hastalara sedasyon uygulanmadan EKO yapılabilmektedir.

İnvaziv çalışmalarda ve intraoperatif olarak da EKO çalışmaları yapılmaktadır.  1992 yılından bu yana EKO kayıtlarımız arşivlenmekte olup, raporlarımız   Prof.Dr. Serdar Kula tarafından yazılmış olan programla 2005 yılından bu yana dijital olarak arşivlenmektedir.

Kateterizasyon ve anjiokardiyografi

Anestezi AD’nın iş birliği ile haftada iki gün kalp kateterizasyonu ve anjiokardiyografi, transtösefagial ekokardiyografi ve invaziv girişimler yapılmaktadır.  Atrial ve ventriküler septal defekt kapatılması, PDA kapatılması, balon septostomi, balon valvuloplasti, periferik  damar darlıklarının giderilmesi, stent uygulamaları ve kalp pili takılması  Bilim dalımızca yapılan invaziv girişimler arasındadır.

MR/BT

Bilim dalımız GÜTF Radyoloji AD, Çocuk Radyolojisi BD ile konseyler yaparak görüntüleme konusunda iş birliği yapmaktadır.

Çalışma Programı

Genel ve özel poliklinik hizmetleri; perşembe, cuma günleri sabah ve hafta sonları dışında tam gün verilmekte; hastalar poliklinikten sorumlu öğretim üyesine danışılmaktadır.

Her sabah yandal araştırma görevlisi, asistan ve intörn doktorlar servis vizitlerini yapıp, danışman öğretim üyesine danışmaktadırlar.

Salı günleri invaziv ve konvansiyonel kalp kateterizasyonu ve anjiokardiyografi ve transösefagial EKO, çarşamba günleri konvansiyonel kalp kateterizasyonu ve anjiokardiyografi uygulamaları danışman öğretim üyesi eşliğinde yapılmaktadır.

Perşembe sabahları makale ve seminer saatleri ve Çocuk Kardiyolojisi BD konseyi yapılmaktadır.

Cuma sabah tüm öğretim üyelerinin katılımı ile tüm servis hastalarını kapsayan genel vizit yapıldıktan sonra, Kardiyovasküler Cerrahi AD, Çocuk Kardiyolojisi BD ile cerrahi konseyde hastalar tartışılmakta ve tedavi programları belirlenmektedir.

Asistan ve intörn doktorlarımıza Bilim Dalımıza başladıklarında hazır bulunuşluklarına yönelik ön sınav yapılmakta; sorumluluk ve bilmeleri gereken konular ve kaynaklar gösterilmekte ve staj sonunda ön sınavla aynı içerikteki son sınav uygulanmaktadır; Son sınav sonuçları değerlendirme de etkili olmaktadır.

Öğretim üye ve asistanlarımız Çocuk Kardiyolojisi ile ilgili bölgesel, ulusal, uluslararası toplantı, kurs ve kongrelere katılmaktadırlar.

Bilim dalı öğretim üyelerimizin kitap yazarı, bilimsel araştırma, davetli konuşmacı, kurs düzenleyici ve kongre katılımcısı olarak çok sayıda bilimsel çalışmaları bulunmaktadır.

Bilim dalımız Dr. Robert Anderson , Dr. Shakeel Qureshi  ve Egil Siim gibi uluslararası  alanda usta olarak kabul edilen bilim insanlarını davet ederek uluslararası ve ulusal katılımlı toplantılar, sempozyumlar ve kardiyoloji günleri düzenlemiştir.

Dr.Serdar Kula tarafından kardiyak 3D görüntüleme ve basım çalışmaları yürütülmektedir.

 

 

background image