Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Nefrolojisi bölümü 1987 yılında Dr. Necla Buyan’ın Çocuk Nefroloğu olarak göreve başlaması ile poliklinik ve yatan hasta hizmetleri verilerek başlamıştır. 1988 yılında Prof. Dr. Enver Hasanoğlu’nun pediatrik nefrolog ve Tıp Fakültesi Dekanı olarak atanmasından sonra bölüm ivme kazanmış, o zamana kadar sadece erişkin hastalara kısıtlı şartlarda hizmet verebilen hemodiyaliz ünitesi modern hale kavuşmuş ve pediatrik hemodiyaliz hastaları da erişkin hastalar ile aynı ünite içinde izlenmeye başlamıştır. Haftanın altı günü hizmet veren hemodiyaliz ünitemiz acil durumlarda 24 saat çalışabilmektedir.

1993 yılında Dr. Oğuz Söylemezoğlu, 2000 yılında Dr. Sevcan Bakkaloğlu Ezgü, 2004 yılında Dr. Kibriya Fidan, 2018 yılında Dr. Bahar Karaman Büyükkaragöz bölüm kadrosuna katılmıştır.

2011 yılına kadar çocuk nefroloji ve romatoloji hastalarına bakılan bilim dalımızda 2012 yılında Çocuk Romatoloji Bilim Dalının ayrılmasından sonra sadece nefroloji hastalarına hizmet verilmektedir.

Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalımızda hastaların izleminde Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi, Pediatrik Radyoloji ve Patoloji Anabilim Dalı doktorları ile, Periton Diyalizi ve Transplantasyon ünitesi doktor, biyolog, hemşire ve transplantasyon koordinatörleri ile ortak konseyler yapılmakta, hastaların tetkik ve tedavilerine karar verilmektedir. Hastanemizde böbrek biyopsisi, Girişimsel Radyoloji AD ile birlikte yapılmaktadır.

Hastanemizde organ nakli 1996’dan itibaren yapılmakta olup böbrek nakillerimiz Prof. Dr. Aydın Dalgıç ve Prof. Dr. Hakan Sözen tarafından gerçekleştirilmektedir. Bilim Dalımız bünyesinde faaliyet gösteren bir HLA doku tipleme laboratuvarı bulunmakta olup, sorumluluğunu Dr. Sevim Gönen yürütmektedir.

Ayaktan Periton Diyalizi uygulaması 1996 yılında başlamış olup, halen SAPD ve APD tedavileri iki hemşiresi bulunan periton diyalizi ünitesinin desteğiyle sürdürülmektedir. CVVH uygulamaları gerektiği zaman Pediatrik Yoğun Bakım Ünitesinde gerçekleştirilmektedir.

Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalımızda 1987 yılından itibaren Dr. Zelal Ekinci, Dr. Nermin Uncu, Dr. Ozan Özkaya, Dr. Süleyman Kalman, Dr. Kibriya Fidan, Dr. Harun Peru, Dr. Bahar Karaman Büyükkaragöz, Dr. Yaşar Kandur, Dr. Meltem Akçaboy, Dr. Emel Isıyel, Dr. Yeşim Özdemir ve Dr. Nuray Alpman nefroloji yan dal uzmanlık öğrencisi olarak çalışmışlardır. Halen Dr. Burcu Yazıcıoğlu, Dr. Bahriye Uzun Kenan ve Dr. Emre Leventoğlu yan dal eğitimlerine devam etmektedirler. Çocuk Nefroloji Polikliniğinde görev yapan iki hemşiremiz de ekibimizin önemli bir parçasıdır.

1987 yılında ilk hastasını kabul etmeye başlayan ünitemizde halen başvuran hastalara çıkartılan kart sayısı 25 000 civarındadır. 2019 istatistiklerimize göre aylık poliklinik sayısı 800-1000, yatan hasta ise ayda 20-40 arasında değişmektedir. Kendi poliklinik ve servis hastalarımız dışında yenidoğan servisindeki bebeklerin ve çocuk servisinde tüm departmanların hastalarının konsültasyonlarına ek olarak, çocuk ürolojisi, çocuk cerrahisi, kalp-damar cerrahisi, dermatoloji, göz anabilim dalı başta olmak üzere çeşitli servislerde yatan hastalar da tarafımızca izlenmektedir.

 

Üniversitemizde iki dönem rektörlük yapan Prof. Dr. Enver Hasanoğlu’nun 2014’te emekli olmasının ardından, ekibimizde halen Prof. Dr. Necla Buyan, Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu, Prof. Dr. Sevcan Bakkaloğlu Ezgü, Doç. Dr. Kibriya Fidan, Doç. Dr. Bahar Büyükkaragöz öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

 

 

Bilim Dalımız yoğun hasta bakım hizmetlerinin yanısıra akademik aktiviteleri bakımından da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve Türkiye’nin önde gelen referans pediatrik nefroloji merkezleri arasında yer almakta olup, her yıl çok sayıda nitelikli yayın üretilmektedir. Uluslararası ilişkileri son derece güçlü olan Bilim Dalımızda Prof. Dr. Enver Hasanoğlu UMEMPS (Akdeniz ülkeleri Pediatri Birliği) ve UNIPSTR (Türk Cumhuriyetleri Pediatri Birliği) Başkanlığı, Dr. Necla Buyan, Dr. Oğuz Söylemezoğlu ve Dr. Sevcan Bakkaloğlu Ezgü Avrupa Pediatrik Nefroloji Derneği (ESPN) Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. Öğretim üyelerimiz bu görevleri sırasında 2005 ve 2018 yıllarında ülkemizde iki defa ESPN kongresi ve UMEMPS kongresi düzenlenmiş olup, pekçok ulusal kongre, kurs ve sempozyum da düzenleyerek ülkemizde yetişen pediatrik nefrologların eğitimine katkı sağlamışlardır. Öğretim Üyelerimizden Dr. Söylemezoğlu Dünya Pediatrik Nefroloji Derneği (IPNA) yönetim kurulu üyeliği, Dr. Buyan ve Dr. Bakkaloğlu Ezgü Avrupa Pediatrik Nefroloji Derneği (ESPN) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış, Dr. Bakkaloğlu Ezgü 2017 yılında ERA-EDTA European Renal Best Practice (ERBP) Bilimsel Danışma Kurulu üyeliğine seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmektedir.

 

background image