Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

Tarihçe:

Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından Çocuk Romatolojisi Yan Dalının 2011 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı altında ayrı bir yan dal olarak ihdas edilmesini takiben, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı 2012 yılında Prof. Dr. Sevcan Bakkaloğlu’nun girişimi ile kurulmuştur. Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalımızın çatısı altında 1987 yılından itibaren çocuk romatoloji hastalarına da hizmet verilmekte olduğu halde, hızla artan hasta sayısı ve son yıllarda çok hızlı ilerlemelerin gözlendiği bir alan olması nedeniyle kurulan Romatoloji bilim dalımız kurulmuştur. İlk olarak Prof. Dr. Sevcan A. Bakkaloğlu Ezgü’nün, sonra sırasıyla Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu ve Prof. Dr. Necla Buyan’ın Bilim Dalı Başkanlıklarını yürüttüğü bölümümüzde ilk yan dal uzmanlık öğrencimiz Uz. Dr. Deniz Gezgin Yıldırım olup, 2015-2018 yılları arasında eğitimini tamamlamıştır. Halen Uz. Dr. Emine Nur Yayla ve Uz. Dr. Pelin Esmeray Şenol pediatrik romatoloji uzmanlık eğitiminlerine devam etmektedirler.

Çocuk Romatolojisi hasta yelpazesinde, en sık görülen grubu ailevi Akdeniz ateşi olmak üzere son yıllarda sayıları hızla artmakta olan herediter otoinflamatuar hastalıklar, juvenil idiopatik artrit, bağ dokusu hastalıkları, vaskülitler, Behçet hastalığı vb. hasta grupları yer almaktadır. Özellikle otoinflamatuar hasalıklarda genetik tanı olanaklarının artmasıyla yeni nadir hastalıklara tanı konma oranları belirgin olarak artmaktadır. Yine son yıllarda pekçok yeni biyolojik hastalık modifiye edici ilacın bulunması ile romatolojik hastalıkların tedavisinde büyük gelişme elde edilmiş ve hastalarımızın klinik gidişlerinde de belirgin başarı sağlanmıştır.

Çocuk Romatolojisi Bilim Dalımızda hastaların izleminde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Dermatoloji Anabilim Dalları ile Çocuk Radyolojisi ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalları ile ortak izlem yapılmakta, hastalara kapilleroskopi, cilt biyopsisi gibi işlemler ünitemizde uygulanabilmektedir. Kendi poliklinik ve servis hastalarımız dışında, yenidoğan servisindeki bebeklerin ve çocuk servisinde tüm departmanların hastalarının konsültasyonlarına ek olarak, ortopedi, dermatoloji ve göz anabilim dalı başta olmak üzere çeşitli servislerde yatan hastalar da tarafımızca izlenmektedir.

Bilim Dalımız yoğun hasta bakım hizmetlerinin yanısıra akademik aktiviteleri bakımından da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve Türkiye’nin önde gelen referans pediatrik romatoloji merkezleri arasında yer almakta olup, her yıl çok sayıda nitelikli yayın üretilmektedir. Bu yayınlar özellikle ailevi Akdeniz ateşi ve Behçet hastalığı ile vaskülitler üzerine olup, yürütülmekte olan çok sayıda çalışma da mevcuttur.  

 

background image