Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Tarihçesi

Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı dünyada ve ülkemizde oluşum süreci en yeni bilim dallarındandır.İlk multidisipliner Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Goteborg Çocuk Hastanesi'nde 1955 yılında Goran Haglund adında bir pediatrik anestezi uzmanı tarafından kurulmuş ardından 1967 yılında Amerika’da Children’s Hospital of Philadelphia’da,hizmet vermeye başlamıştır.  Türkiye’de ise Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinin gelişimi çok daha geç olmuş. 2000 yılından itibaren  Çocuk Yoğun Bakım’a ilgi artmaya başlamıştırç  Fakültemizde Çocuk Youn Bakım Ünitesi 2011 yılında kurulmuş ve o günden bu yana akademik ve tıbbi olarak hizmet vermektedir.  Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizde 6 büyük yoğun bakım yatağı, 1 adet izolasyon odası, doktor odaları, hemşire odası, tedavi hazırlama ünitesi bulunmaktadır. Akademik olarak Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı kabul edilmesi ile yan dal uzmanı, araştırma görevlisi, intörn doktor ve tıp öğrencilerine eğitim verilmektedir. Yoğun Bakım Ünitemizde 1-18 yaş arası birçok bölüm tarafından izlem gerektiren, bir veya birden fazla organ ve  sistem yetmezliğinden kaynaklanan,  geçirdikleri cerrahi  operasyonlar ya da kaza sonrası genel durumları ve vital bulgularının  yakın takip edilmesi gereken, hastalar yatmakta ve takip ve tedavileri düzenlenmektedir.