Genel Cerrahi

TARİHÇE 
 

2 Ekim 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Tıp Fakültesine bağlı olarak, Dr. Neşet GÖKOK başkanlığında kurulan Anabilim Dalımız,

8 Kasım 1979 yılında Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Trafik Hastanesinde 32 yataklı bir klinikte yatarak tedavi hizmeti vermeye başlamıştır. 1982 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulmasının ardından, 1986 yılında Gazi Hastanesi Beşevler yerleşkesinde; 37 servis ve 6 yoğun bakım yatağı olmak üzere 43 yatakla hizmetlerine devam etmiştir.

Anabilim Dalımız 1992 yılında "Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği"'nin kurulmasında merkez rolünü üstlenmiş ve Haziran 1992 yılında ilk Laparoskopik Kolesistektomi ameliyatını gerçekleştirmiştir.

1995 yılında Genel Cerrahi Anabilim Dalı Total Parenteral Nütrisyon Ünitesi hizmet vermeye başlamıştır. Ünitenin faaliyetleri 2002 yılında Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Merkezi Beslenme Ünitesine devredilmiştir.

Genişleyen hizmet alanımızla birlikte; 1996 yılında ilk böbrek nakli, 1998 yılında ilk karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir. 2001 yılında Genel Cerrahi Anabilim Dalı Akademik Kurulunda alınan bir karar ile Transplantasyon Cerrahisinde Genel Cerrahi Anabilim Dalı sorumluluğu kaldırılmıştır.

Benzer şekilde Anabilim Dalımıza bağlı olarak; 1997 yılında Endoskopi Ünitesi, 1998 yılında Stomaterapi Ünitesi ve 2000 yılında Proktoloji Tanı ve Tedavi Ünitesi kurulmuştur.

2002 yılında Anabilim Dalımız; "Genel Cerrahi, Meme-Endokrin Cerrahisi, Hepatopankreatobilier Cerrahi ve Kolorektal Cerrahi" olmak üzere dört çalışma grubuna ayrılmıştır.

Genel Cerrahi Bölümü günümüzde uygulanan her türlü cerrahi tedaviyi başarıyla uygulamanın yanında, ileri laparoskoopik ve robotik teknikler, karaciğer ve böbrek nakli, proktoloji, endoskopi ve stomoterapi üniteleri ile önemli bir referans merkezidir.

Anabilim Dalımızda her türlü ileri laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemler rutin olarak uygulanmaktadır. Kolesistektomi, splenektomi, hiatal, inguinal ve ventral herni onarımları, donör nefrektomi, adrenalektomi, sleeve gastrektomi, obezite bypass girişimleri, mide rezeksiyonları, kolektomiler, pankreatektomi ve hepatektomiler kliniğimizde yapılan ileri düzey laparoskopik ve robotik girişimler arasında sayılabilir.

Gazi Üniversitesinde hizmet veren Genel Cerrahi Bölümü çağın gerektirdiği donanım ve bilgi düzeyine sahip ekibiyle, 73 servis ve 6 yoğun bakım yatağı ile hizmet veren Anabilim Dalımızda; 22 Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 21 Araştırma Görevlisi, 40 Klinik Hemşiresi, 2 Poliklinik Hemşiresi, 10 Yoğun Bakım Hemşiresi, 8 Sekreter ve  28 Personel görev yapmaktadır.

Anabilim Dalımızda yıllık ortalama 7300 hastaya yatarak, 38.000 hastaya ayaktan tedavi hizmeti verilmektedir.

 

Verilen Hizmetler

Genel Cerrahi Anabilim Dalımızda; Endoskopi Ünitesi, Proktoloji Birimi ve Stomaterapi Ünitesi bulunmaktadır.

Endoskopi Ünitemizde; cerrahi problemi olan hastalarımıza tanı veya tedavi amaçlı endoskopi yapılmaktadır. Ünitemizde girişimsel olarak; polipektomi, mukozal rezeksiyon, peruktan gastrostomi gibi işlemler yapılmaktadır.

Stomaterapi Ünitemizde; hastanemizde ameliyat olup, stoma açılan hastaların bakımı yapılmakta ve taburculuk sonrası kendi bakımlarını yapabilmeleri için eğitimleri verilmektedir. Yara bakımı üzerinde de çalışan ünitemiz, Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği alanında Sertifika Programlarına destek vermekle birlikte, eğitim merkezi olarak da kullanılmaktadır.

background image