Tıbbi Patoloji

TARİHÇE

Patoloji Anabilim Dalı, 1980 yılında Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesinde küçük bir odada hizmet vermeye başlamıştır. O dönemde Öğretim Görevlisi Dr. Cansen Çakalır patolojinin ilk ve kurucu elemanı olarak görev almıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ulvi Özkan kuruluş çalışmalarında geçici bir süre görev almış, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Sevgi Küllü bölüme katılmıştır. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden Prof. Dr. Aydın Akkaya’nın sözleşmeli olarak görevlendirildiği bu dönemde Patoloji Bölümü Trafik Hastanesinin bahçesindeki prefabrik binada çalışmalarına devam etmiştir.

1985 yılında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Ömer Uluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Leyla Memiş hocalarımız bölümde çalışmaya başlamışlardır. Bu tarihten 1997 yılına kadar Anabilim Dalı Başkanlığı görevi Prof. Dr. Ömer Uluoğlu tarafından yürütülmüştür.

1987 yılında Doç. Dr. Sevgi Küllü, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesine, Doç. Dr. Cansen Çakalır ise Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesine geçerek İstanbul’a taşınmışlardır. 1987 yılında Yrd. Doç. Dr. Naci Edalı ve 1988 yılında Yrd. Doç. Dr. Ömür Ataoğlu Patoloji ailesine katılmışlardır.

1986 yılında Üniversitemizin Beşevler Hastanesine taşınan Patoloji Anabilim Dalı, bir süre hastane içerisindeki birkaç odadan oluşan bölümde, daha sonra hastanenin ön bahçesindeki prefabrik binada ve bir süre de yeni poliklinik binasında çalışmak durumunda kaldıktan sonra 1996 yılında şu anki hastane binamızın 4. katındaki ilk yerine taşınmıştır.

1989 Yılında Dr. Tülin Oygür, Öğretim Görevlisi olarak Anabilim Dalımızda çalışmaya başlamış ve 1998 yılında Diş Hekimliği Fakültesinde Oral Patoloji Bilim Dalını kurmak üzere görevlendirildiğinden Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinde çalışmaya başlamıştır.

Anabilim Dalımızın ilk asistanlarından olan Dr. Ayşe Dursun ve Dr. Gülen Akyol sırası ile 1990 ve 1992 yıllarında Yardımcı Doçent kadrosunda görevlerine başlamışlardır. 1997 yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevi Prof. Dr. Leyla Memiş tarafından devralınarak 2003 yılına kadar yürütülmüştür. 1999 -2001 yılları arasında Prof. Dr. Leyla Memiş aynı zamanda Ankara Patoloji Derneği Başkanlığını da yürütmüştür.


1997 yılında Dr. Aylar Poyraz Uzman kadrosunda, Dr. Cem Sezer Öğretim Görevlisi kadrosunda görevlerine başlamışlardır. Dr. Cem Sezer, 2002 yılında Antalya’ya taşındığından Anabilim Dalımızdan ayrılmıştır. 2001 Yılında Dr. Nalan Akyürek, 2002 yılında Dr. Özlem Erdem uzman kadrosunda görevlerine başlamışlardır.

2003- 2006 Yılları arasında Anabilim Dalı Başkanlığı görevi Prof. Dr. Ayşe Dursun tarafından yürütülmüştür. 2004 yılında Tıp Fakültemiz Dekan Yardımcısı olarak idari görevini de yürüten hocamız 2006 yılında Tıp Fakültesi Dekanı olarak atanmış ve bu görevini 2008 yılına kadar devam ettirmiştir.

2005 Yılında Dr. İpek Işık Gönül ve Dr. Özgür Ekinci Öğretim Görevlisi kadrosunda görevlerine başlamışlardır.

2005-2007 Yılları arasında Prof. Dr. Leyla Memiş Ankara Patoloji Derneği Başkanı, Prof. Dr. Gülen Akyol 2. Başkanı olarak görev yapmışlardır.

2006 Yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevi Prof. Dr. Gülen Akyol tarafından üstlenilmiş olup hocamız bu görevi 2012 yılına kadar devam ettirmiştir. Bu dönemde, 2007-2009 yılları arasında Dr. İpek Işık Gönül Ankara Patoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

2006 Yılında Dr. Pınar Uyar Göçün uzman kadrosunda görevine başlamıştır.

Anabilim Dalımız 2007 yılında Hastane Binası 4. katındaki şu an bulunduğu yerine taşınmıştır. 2007 yılı getirdiği tüm yenilikler ile duyulan mutluluklarla başlamış olsa da 2008 yılı değerli hocamız Prof. Dr. Naci Edalı’ nın kaybı nedeni ile büyük üzüntü duyduğumuz bir yıl olmuştur. Aynı yıl içerisinde bir diğer kıdemli hocamız Prof. Dr. Ömür Ataoğlu da emekli olarak Anabilim Dalımızdaki görevinden ayrılmıştır.

2008 Yılında Dr. Güldal Esendağlı Yrd. Doç. Kadrosunda görevine başlamıştır.

2012 Yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Prof. Dr. Aylar Poyraz devralmış ve 2015 yılına kadar yürütmüştür.

2013-2015 Yılları arasında Dr. Nalan Akyürek Ankara Patoloji Derneği İkinci Başkanı olarak çalışmış ve 2015 yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

2015-2017 Yılları arasında, Prof. Dr. Ayşe Dursun hocamız Ankara Patoloji Derneği Başkanı olarak görev yapmış olup bu dönemde Derneğimizin İkinci Başkanı da Prof. Dr. Özlem Erdem hocamız olmuştur.

2016 Yılında kurucu hocalarımızdan Prof. Dr. Ömer Uluoğlu emekli olmaya karar vererek Anabilim Dalımızdan ayrılmıştır.

2018 Yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Prof. Dr. Özlem Erdem devralmıştır. Bu dönemde, akademik kadromuz 2019 yılında Dr. Betül Öğüt ve Dr. Mehmet Arda İnan’ın Öğretim Görevlisi kadrosunda çalışmaya başlaması ile genişlemiştir. Bu dönemde, 2017-2019 yılları arasında, Prof. Dr. Aylar Poyraz Patoloji Dernekleri Federasyonu Sekreterliğini yürütmüş olup Prof. Dr. Güldal Esendağlı 2019 Yılında başladığı Ankara Patoloji Derneği Yönetim Kurulu üyeliğine halen devam etmektedir.

Anabilim Dalımız, Tıbbi Patoloji Uzmanlık Eğitimi ile ilgili Tıbbi Patoloji Yeterlik Kurulu tarafından belirlenen tüm koşulları karşıladığından 2020 Yılında “Tıbbi Patoloji Kurum Uzmanlık Eğitimi Akreditasyonu” almıştır. Bu akreditasyon 1 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir. Aynı yıl kurucu hocalarımızdan Prof. Dr. Leyla MEMİŞ emekli olarak Anabilim Dalımızdan ayrılmıştır. 2021 Yılında Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstelenen Prof. Dr. İpek Işık Gönül halen görevine devam etmektedir.

 

background image