Uygulama Araştırma

Sunulan hizmetler

Tetkik ve tedavi hizmetleri

Bölümümüzde bir adet PET-BT kamerası, dört adet çift-başlı SPECT gama kamerası, bir adet meme sintigrafisi için yüksek rezolüsyonlu gama kamera, bir adet uptake cihazı, bir adet cerrahi sırasında kullanılan gama-prob ve iki adet eforlu EKG cihazı bulunmaktadır. Ayrıca tek kişilik 2 hasta odası ile nükleer tıp servisimizde yüksek doz radyonüklid tedavi hizmeti verilmektedir. Anabilim dalımızda 7 öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi, bir sağlık fizikçisi, iki radyofarmasi uzmanı, 12 teknisyen ve dört hemşire görev yapmakta ve tüm bölüm çalışanlarımız nükleer tıbbın tüm alanlarında başvuran hastalarımıza hak ettikleri hizmetleri verebilmeyi amaçlamaktadır.

Anabilim dalımızda yılda yaklaşık 10.000 sintigrafik çalışma (tüm organ sistemlerine yönelik), 400 radyonüklid tedavi (I-131, Re-186, Sm-153, Y-90 ve I-131 lipiodol gibi), ve 5000 adet C-14 üre nefes testi yapılmaktadır. Türkiye’de bir ilk olarak Nisan 2004 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan PET-BT ünitemizde bugüne kadar 15.000’den fazla hastaya FDG PET-BT tetkiki yapılmıştır.

Bölümümüzde Kullanılan Cihazlar

• PET/MR (GE Signa)
  • PET/BT (GE Discovery)
  • Gama kameralar

BÖLÜMÜMÜZDEKİ NÜKLEER TIP HİZMETLERİ

• Nükleer Onkoloji

· I-131 tüm vücut tarama

. İyot-131 tiroit uptake testi

. F18 FDG PET/CT

. F18 FDG PET/MR

· Ga68-PSMA ile tümör görüntüleme

. Ga68-DOTATATE ile tümör görüntüleme

· İntraoperatuvar gama prop uygulaması

· Sentinel lenf nodu sintigrafisi

· MIBG sintigrafisi (I-123 ile)

• İskelet Sistemi

· Üç fazlı bölgesel kemik sintigrafisi

· Tüm vücut kemik sintigrafisi

· Kemik SPECT

• Enfeksiyon Görüntüleme

· İşaretli lökosit sintigrafisi

· Kemik İliği sintigrafisi (Tc-99m nanokolloid ile)

. F18 FDG PET/CT

. F18 FDG PET/MR

• Endokrin Sistemi

· Tiroit sintigrafisi

· Paratiroit sintigrafisi (Tc-99m MIBI ile)

• Gastrointestinal Sistem

· Gastrointestinal kanama yerinin saptanması

· Gastroözafagial reflü çalışması

· Hepatobiliyer sintigrafi

· Karaciğer dalak sintigrafisi

· Meckel divertikülü sintigrafisi

· Tükrük bezleri sintigrafisi

. Mide boşalım zamanı ölçümü

. Özefagus geçiş süresi ölçümü

• Solunum Sistemi

· Akciğer perfüzyon sintigrafisi

· Akciğer ventilasyon sintigrafisi (Technegas ile)

· Akciğer ventilasyon /perfüzyon SPECT

• Santral Sinir Sistemi

· Beyin perfüzyon Tc99m HMPAO SPECT

. Beyin F18 FDG PET/CT

. Beyin F18 FDG PET/MR

.DatScan (I-123 İoflupane Dopamin Transporter SPECT)

.Amiloid PET

• Genitoüriner Sistem

· Böbrek sintigrafisi (diüretikli veya diüretiksiz) Tc-99m MAG 3 ile

· Renal kortikal sintigrafi (Tc-99m DMSA)

· Kaptopril renogram (çift çalışma)

· Radyonüklid sistografi (indirekt)

• Kardiyovasküler Sistem

· Miyokard perfüzyon sintigrafisi (SPECT) Tc-99m kompleksleri ile

· Miyokard perfüzyon GATED SPECT Tc-99m kompleksleri ile

.Lenfosintigrafi

Nükleer Tıpta Teranostik Yaklaşım

Teranostik, hastaya özel ve hastalığa hedefli tanıyla tedaviyi birleştiren bir tıp alanıdır. Radyonüklitler ile yapılan atom tedavilerinin en önemli özelliği, aynı ilaçlarla tanının da konulabilmesi ve bu durumun kanser tedavisinde sıra dışı bir üstünlük sağlamasıdır. Bu özellik, tedavi için verilen ilacın, vücut içerisinde gideceği bölgenin ve hastalıklı dokuyu etkileme gücünün tedaviden önce kesin olarak bilinmesini sağlamaktadır. Bu yaklaşıma “teranostik” yaklaşım denmektedir.

Teranostik ilaçlar, klasik kemoterapötiklerden farklı olarak, normal hücrelere etki etmeden veya çok az etki ederek, doğrudan kanser hücresine gitmektedir. Böylece sağlam hücreler en az hasarı görürken, kanser hücresi gibi hastalıklı hücrelere maksimum hasar vererek, hedefe yönelik tedavi yapılmaktadır.

Bölümümüzde Yapılan Nükleer Tıp Tedavi Uygulamaları

• Bölümümüzde 4 adet yataklı tedavi odası bulunmakta olup, uygulanan tedaviler;

· I-131 ile Hipertiroidi Tedavisi

. Lu-177-PSMA ile Prostat kanseri tedavisi

. Lu-177-DOTATATE ile Nöroendokrin Tümör/kanser tedavisi

. Y-90 Mikroküre ile hepatik transarteriyel radyonüklid tedavi (TARE)

Eğitim faaliyetleri

Anabilim dalımızda nükleer tıp uzmanlık öğrencilerine, tıp fakültesi dönem I-V. sınıf öğrencilerine, üniversitemizin sağlık meslek hizmetleri yüksek okulu öğrencilerine eğitim verilmektedir. Bir öğretim yılı süresince bölümümüz öğretim üyeleri tarafından Tıp Fakültesi dönem II  öğrencilerine 4 saat ve dönem III öğrencilerine 10 saat teorik ders verilmektedir. Ayrıca her bir dönem V staj grubunda 9 saat teorik ve 9 saat pratik ders yapılmaktadır.

Bugüne kadar 22 uzman yetiştiren bölümümüz nükleer tıp eğitimi alanında UEMS (Avrupa Tıp Uzmanları Birliği) akreditasyonuna sahiptir. Gazi Üniversitesi’nde nükleer tıp uzmanlık eğitimi 4 yıllık bir programdır. Bu program, nükleer tıbbı hem kliniğe hem de araştırmaya yönelik olarak ele alır. Asistanlar, nükleer kardiyoloji, onkoloji, endokrinoloji, nefroloji, nöroloji ve radyonüklid tedavi alanlarını kapsayacak şekilde bütün nükleer tıp uygulamalarına aktif olarak katılırlar. Asistanlar, bölümde hasta dosyalarının değerlendirilmesi, hasta görüşmesi ve muayenesi, hastalara stres uygulanması, görüntü kalitesinin ve görüntü içeriğinin değerlendirilmesinden sorumludur. Görüntü yorumlama seanslarına katılırlar. Klinik sorumluluklarına ek olarak, asistanlar ayrıca radyofarmasi, fizik ve enstrümentasyon konularında  eğitim alırlar.