Yenidoğan Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Yenidoğan Bilim Dalı Tarihçesi

Gazi Üniversitesi Yenidoğan Ünitesi Prof.Dr.Yıldız Atalay başkanlığında 1988 yılında kurulmuştur. Ünitede 1990’lı yıllarda yenidoğanlarda ilk ventilatör desteği uygulamaları ile 1993 yılında ilk surfaktan tedavisi kullanılmaya başlamıştır. Ankara’da “Ulusal Yenidoğan Günleri”nin düzenlendiği 1994 yılında, ülkemizdeki ilk örneklerden biri olan “Yenidoğan İzlem Polikliniği’ de hizmete açılmıştır. Akademik kadromuz; 1995 yılında Dr. Esin KOÇ’un, 1997 yılında Dr. Ebru ERGENEKON’un katılımı ile yeni bir güç kazanmıştır. Yenidoğan servisimizin yeni yerine taşındığı 1996 yılı, hizmet kalitesinin  de arttığı son derece önemli bir tarihtir. Ünitemiz bu yeni serviste; bebeklerin anneleri ile aynı odada kalabilmeleri imkanının sağlandığı, “Aile Merkezli Bakım” uygulamasını başlatan ilk merkezlerden biri haline gelmiştir. Yenidoğan resüsitasyonu eğitimi alanında bugünkü anlamda düzenli sertifikasyon programlarının olmadığı 1998-1999 yıllarında bilim dalımız  bu görevi üstlenerek iki kez kendi bünyesinde Neonatal Resusitasyon Programı’nı (NRP) organize etmiş ve bu programın ülke genelinde yaygınlaşmasında da önemli katkı sağlamıştır. Dünya üzerindeki çağdaşları ile iletişim halinde olan ve kendini yenileyen ünitemiz Türkiye’den ilk kez bir yenidoğan ünitesinin Vermont Oxford Veri Tabanı’nda yer almasını sağlayarak alanında ülkemizin dünyaya açılan kapısı haline gelmiştir.  Akademik kadromuza, 2002 yılında Dr.Canan TÜRKYILMAZ ve Dr.Eray Esra ÖNAL ile 2012 yılında Dr. İbrahim Murat HİRFANOĞLU’ nun  katılmaları ile ekibimiz daha da güçlenmiştir. Ünitemizde 2002 yılından itibaren inhale nitrik oksit tedavisi ve çeşitli ventilatörlerle yüksek frekanslı ventilasyon modları başarıyla uygulanmaktadır. Yenidoğan Bilim dalının çabalarıyla hastanemizin 2002 yılında “Bebek Dostu Hastane” ünvanını alması sağlanmıştır. Alan olarak 2007 yılında daha da genişleyen ünitemiz; cerrahi bölümlerle iş birliği içerisinde preoperatif, intraoperatif ve postoperatif hasta yönetimini bölüm olarak bizzat yürütmekte ve daha düşük mortalite ve morbidite oranlarına ulaşmaktadır. Alanında öncü ve lider  rolünü sürdüren ünitemiz çıtayı daha da yükseğe çekerek 2007 yılından beri Near Infrared Spektroskopi (NIRS) cihazı ile periferik ve santral kan akımı ile oksijenasyonların değerlendirilebildiği ve MicroScanR cihazı kullanılarak hastaların mikrodolaşımlarının  görüntülenebildiği bir merkez haline gelmiştir. Ünitemizde 2005 yılından itibaren serebral fonksiyonların monitorize edilebildiği amplitude integrated EEG (aEEG) başarı ile kullanılmaktadır. Ünitemiz hipoksik iskemik ensefalopatinin günümüzde kabul gören tek tedavi yöntemi olan hipotermi uygulanması alanındaki son teknolojiyi ülkemiz tıbbının hizmetine sunmaktadır. Yenidoğan yoğun bakım ünitemiz teknolojik olarak yenidoğanların hem invaziv hem de non-invaziv transkütan monitörizasyon olanakları ile donatılmıştır. Dünyadaki güncel önerilere paralel; 2016 yılından itibaren hastanemizde doğan her bebeğe nabız oksimetre ile kritik konjenital kalp hastalığı taraması yapılmaktadır. Ünitemiz bünyesinde, 2014 yılından itibaren aktif çalışan bir  “Emzirme destek ve relaktasyon merkezi“ bulunmaktadır.  Ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitemiz 2018 yılından itibaren “Bebek dostu yenidoğan yoğun bakım” ünvanını almıştır.

Halen Yenidoğan Bilim dalı başkanımız olan  Prof. Dr. Esin KOÇ, 2015 yılından itibaren Türk Neonatoloji Derneği Başkanlığını, 2019 yılından itibaren de “European Association of Perinatal Medicine (EAPM) Special Interest Groups-Preterm Birth” komisyon üyeliği ile  World Association of Perinatal Medicine (WAPM) yönetim kurulu üyeliği, Union of European Neonatology and perinatology Societies ( UENPS) yönetim kurulu üyeliği, TUKMOS’da da Neonatoloji komisyon başkanlığı görevlerini başarıyla yürütmektedir. Ayrıca yenidoğan bilim dalı öğretim üyeleri Yenidoğan Canlandırma Programı koordinatörlüğü (Prof. Ebru ERGENEKON) ve T.C. Sağlık Bakanlığının “Emzirmenin Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler, Yenidoğan İşitme Taraması, Anne ölümleri, Yardımcı Üreme Teknolojileri (Prof. Dr. Canan TÜRKYILMAZ) gibi kurullarında da görev almaktadırlar.

Tek bir odada birkaç küvözle 1988 yılında çıkılan bu yolda ünitemiz; bugün 26 yenidoğan yoğun bakım yatak kapasitesi ile  Türkiye’ nin ilk ‘4B seviyesi yenidoğan yoğun bakım ünitesi’ ünvanını alarak alanında en üst seviyeye erişmiştir. Gazi Tıp Yenidoğan Bilim Dalı, güçlü akademik kadrosu, çağdaş teknolojik alt yapısı ve koordine çalışan tüm yenidoğan yoğun bakım ekibiyle 32 yılı aşkın süredir yüzlerce tıp öğrencisi, pediatri asistanı ve yenidoğan uzmanının eğitimine katkıda bulunmuştur. Bölümümüz yaptığı tüm bu atılımlarla kazandığı deneyimi ülkemiz ve dünyadaki diğer merkezlerin de hizmetine sunarak adeta bir okul işlevi kazanmış olmanın haklı gururunu yaşamakta ve gelişimini durmaksızın sürdürmektedir.

Akademik Kadromuz :

Öğretim Üyeleri:

Prof. Dr. Yıldız ATALAY (1986-2018 emekli)
Prof. Dr. Esin KOÇ (1995)
Prof. Dr. Ebru ERGENEKON (1997)
Prof. Dr. Canan TÜRKYILMAZ (2002)
Prof. Dr. E. Esra ÖNAL (2002)

Doç. Dr. İbrahim Murat HİRFANOĞLU

Yenidoğan Bilim Dalında yandal uzmanlık  ünvanı verilen neonatoloji uzmanları ve halen çalışmakta olduğu görev yerleri:

Prof. Dr. Canan TÜRKYILMAZ : Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı, Ankara
Doç. Dr. Ş. Suna OĞUZ : Ankara Şehir Hastanesi Yenidoğan Ünitesi, Ankara

Prof. Dr. Nurullah OKUMUŞ (2006): Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü, Afyon