Duyuru
3-9 KASIM ORGAN NAKLİ HAFTASI ETKİNLİĞİ
9 Kasım 2018 | 11:46

Fakültemiz Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanlığı 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe karaciğer nakli olan çocuk hastalar ve ailelerinin yanı sıra Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy, Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Buket Dalgıç, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik kapsamında yapılan oturuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ceylan, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy, Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Üniversitemiz Kan ve Organ Bağışı Öğrenci Derneği (KANOPE) katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ceylan, organ bağışının önemine dikkat çekerek, ülkemizde son yıllarda başarılı nakillerin gerçekleştirildiğini söyledi ve herkesi bağışçı olmaya çağırdı.

Günümüzde helikopterle nakil için organ taşındığını vurgulayan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin sağlık alanında yapılan yatırımların sonucunda herkesin sağlık hizmetlerine daha hızlı bir şekilde kavuştuğunu söyledi.

Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy ise organ ve kan bağışlarının artmasıyla çocuk ölümlerinde dikkate değer düşüşler yaşandığına değindi. Demirsoy, organlarını bağışladığını belirterek herkesi bağışçı olmaya davet etti.

Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan da Gazi Hastanesinde şimdiye kadar birçok başarılı organ nakli ameliyatı yapıldığını söylerken yeterli sayıda bağışçı bulunamadığı için çok sayıda hastanın da organ beklediğini dile getirdi.

Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal Türkiye’nin organ nakli konusunda çok yol aldığını ve dünya üzerinde bu tür operasyonları başarıyla gerçekleştiren sayılı ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Haberal, hala kadavradan yeterince nakil gerçekleştirilemediğini ifade etti.

Etkinlikte ayrıca Prof. Dr. Aydın Dalgıç “Türkiye’de Organ Nakli. Güncel Durum”, Prof. Dr. Fikret Akata “Organ Nakli; Madalyonun Öbür Yüzü”, Stj. Dr. Duygu Avlar “Neden KANOPE” konulu bir sunumda bulundu. Organ Nakli Koordinatörleri Hem. Fadime Artut, Hem. Aykut Çobanoğlu ve ATT Osman Karabulut’un alıcı, canlı verici ve donör aileleleri ile söyleşilerine de yer verildi. KANOPE özel oturumunda ise Prof. Dr. M. Hakan Sözen “Karaciğer ve Böbrek Naklini Nasıl Yapıyoruz”, Prof. Dr. Aydın Dalgıç ise “Organ Nakli ve Robotlar” konulu bir sunum yaptı.

background image