Anesteziyoloji ve Reanimasyon

TARİHÇE

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (AİTİA) bünyesinde 1979 yılında Ankara Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Trafik Hastanesi’nde hizmete başlayan AİTİA Tıp Fakültesi’nin Anesteziyoloji Bölümü Dr. Yener Karadenizli ile Dr. Hülya Çelebi  tarafından 1980 yılında kurulmuştur. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin 1982 yılında YÖK kanunuyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi adını almasıyla Anestezi Bölümü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı (AD) adını almıştır.

Kronolojik olarak Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanları:

1980-2000 Prof. Dr. Yener Karadenizli

2000-2003 Prof. Dr. R. Şahin Yardım

2003-2006 Prof. Dr. S.Hülya Çelebi

2006-2009 Prof. Dr. Kadir Kaya

2009-2011 Prof. Dr. Füsun Bozkırlı 

2011-2016 Prof. Dr. Mehmet Akçabay 

2016 yılından beri Prof. Dr. Ömer Kurtipek Anabilim Dalı Başkanlığı görevini  sürdürmektedir.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilm Dalı 1996 yılına kadar Beşevler'deki hastane binasında Göğüs-Kalp Damar Cerrahi, Beyin Cerrahisi, Jinekoloji ve Obstetrik, Plastik Cerrahi, Göz, KBB, Ortopedi, Çocuk Cerrahisi, Üroloji ve Genel Cerrahi ameliyatlarının yapıldığı toplam 7 ameliyat salonunda anestezi hizmeti vermiştir.

1996 yılında açılan hastane binasında toplam 17 ameliyat salonunda hizmete devam etmiştir;

  • 12 adet merkezi ameliyathane
  • 2 adet jinekoloji-obstetrik cerrahi için ameliyathane (9.Kat Kadın Hastalıkları ve Doğum)
  • 3 adet Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi için ameliyathane (D Blok)  

2007-2013 yıllarında merkezi ameliyat salonları sayısı toplamda 18’e çıkarken, toplam ameliyathane sayısı 23 olmuştur. Ayrıca 9. Kat Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde 3 adet yeni travay-doğum odası hizmete girmiştir.

2013 yılından itibaren varolan merkezi ameliyathaneye eklenen 5 ameliyat salonu ve intraoperatif MR ünitesi ile toplam 28 ameliyat salonunda  hizmet devam ettirilmektedir.

Daha sonra 23 adet merkezi ameliyathane ve diğer bloklardaki 5 ameliyat salonuna ek olarak  E blokta 3 adet günübirlik cerrahiler için yeni ameliyat salonları faaliyete geçmiştir.

Ayrıca Üremeye Yardımla Tedavi-Tüp Bebek, Gastroenteroloji, Radyolojik Görüntüleme, Girişimsel Radyoloji, Psikiyatri-EKT, Taş kırma-ESWL, Kemik iliği Nakli ve Radyasyon Onkolojisi birimlerinde Ameliyathane Dışı Anestezi Uygulamaları (genel anestezi ile sedasyon ve/veya analjezi) ve 3 adet travay-doğum odasında epidural-ağrısız doğum hizmeti verilmektedir.

GÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, 2016 yılında Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) tarafından ulusal olarak ve 2018 yılında da Avrupa Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Derneği (ESAIC: European Society of Anesthesioloigsts and Intensive Care) tarafından 2023 tarihine kadar akredite olmuştur.  Akreditasyon sonrasında hem OLA (Online Assessment)  hem de TEP (Trainee Exchange Program) ev sahipliğini almıştır. 2019-2021 yıllarında OLA ev sahipliği yapmıştır. 2023 yılında Avrupa Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Derneği re-akreditasyonu için hazırlıklar devam etmektedir.

Erasmus programı ile son 5 sene içerisinde Okan Ermiş (Hollanda), Gülsüm Karabulut (Fransa), Selin Erel (İngiltere), Naciye Türk Özterlemez (İspanya), Ayşegül Şimşek (Almanya), Esin Tekin (Almanya), Dilara Akçal (Almanya), İsmail Öksüz (Almanya), Gizem Kara (İsviçre) olmak üzere 9 araştırma görevlimiz 3 aylık dönemler halinde asistan değişim programına katılmışlardır.

Anabilim dalımız ayrıca Malezya, Pakistan, Kosova ve Azerbaycan’dan özellikle obstetrik ve kardiyak anestezi ile algoloji için misafir uzman (Arzu Mahmudova, Shakeel Ahmed, Aybeniz Bayramova, Könül Hüseynova, Günay Mirzayeva, Röyale Abdullayeva, Hikmet Mammadov, Mifail Morina, Nazuha Najid, Phapan Buppha, Phakapan Chalong, Osama Saleh Omar, Abdul Rahim Rahimah) kabul etmiştir.

Anabilim Dalı’mıza bağlı Yoğun Bakım ve Algoloji Bilim Dalları vardır. 12 yataklı Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitemizde 2 Öğretim Üyesi, 2 uzman doktor, 4 araştırma görevlisi, 17 hemşire ve 16 personel bulunmaktadır. Mart 2022 tarihinden itibaren 6 yataklı Posteoperatif Bakım Ünitesi hizmete açılmıştır. Algoloji Bilim Dalı; 2 Öğretim Üyesi, 1 araştırma görevlisi, 2 hemşire ve 2 personel ile ayaktan poliklinik hizmeti verirken, 2022 yılında E blokta 2 yataklı servisi açılmış bulunmaktadır. Yoğun Bakım ve Algoloji Bilim Dalları yan dal uzmanlık eğitimi vermektedir. 

background image