Bölüme Özel

LİSANS DERSLERİ

-Aort Anevrizmaları ve Karotis Arter Hastalıkları Prof.Dr.Ali Yener

Torasik ve abdominal aort anevrizma ve diseksiyonlarının tanımı, tipleri, nedenleri, komplikasyonları, ameliyat endikasyonları, bazı ameliyat tekniklerinden bahsedilmesi.Tıbbi ve cerrahi tedavi sonuçlarının karşılaştırması yapılır.

Karotis arter aterosklerozisinin klinik bulguları, fizik muayene ve radyolojik olarak tanısının konulma yöntemleri. Medikal ve cerrahi tedavi endikasyonları, olabilecek komplikasyonlar ve bu konuda alınacak medikal önlemler anlatılır. Cerrahi tedavi yöntemlerinden sözedilir. Koroner arter hastalıkları ile karotid arter hastalıkları arasındaki ilişkilere değinilir.

-Kalp ve Kalp-Akciğer Transplantasyonu Prof.Dr.M.Emin Özdoğan

Kalp, kalp-akciğer ve akciğer transplantasyonu endikasyonları, beyin ölümü kriterleri, organ donörü için gerekli parametreler anlatılır. Operasyon tekniklerinden kısaca söz edilir. Postoperatif takip ve postoperatif dönemde görülebilecek komplikasyonlar, bunların tanısı ve tedavisi hakkında kısa bilgi verilir.

-Kalp Kapak Hastalıkları Prof.Dr.Halim Soncul

Kalp kapak hastalıklarının etyolojisinden ve kliniğinden söz edilir. Tanı yöntemleri ve ameliyat kriterleri anlatılır. Postoperatif dönemde hasta takibinin nasıl yapıldığı, antikoagülasyon yöntemleri, enfektif endokarditten bu hastaların korunması için alınması gereken önlemler, kapaklarla ilgili komplikasyonlarının tanınması ve ilk müdahalenin yapılabilmesi için gerekli bilgiler verilir.

-Koroner Arter Hastalığı ve Miyokard İnfarktüsü Komplikasyonlarının Cerrahi Tedavisi Prof.Dr.Levent Gökgöz

Koroner arter hastalığının bulguları ve birinci basamak tetkiklerle nasıl tanınacağı anlatılır. Risk altındaki insanlar sıralanır. Medikal ve cerrahi tedavi endikasyonları tartışılır. Ameliyat tekniği ile ilgili genel bilgi verilir. Hangi greftlerin ne için tercih edileceği anlatılır.

MI sonrası görülen ve cerrahi tedavi gerektiren komplikasyonlar sıralanır. Semptomlar ve tanı yöntemleri anlatılır. Bunlardan hangisinin acil girişim gerektirdiği ve hastaların ne şekilde büyük merkeze güvenle gönderilebileceği tartışılır. Komplikasyonların mortalite oranları sıralanır.

-Periferik Arter Hastalıkları Prof.Dr.Volkan Sinci

Periferik arter hastalıklarından Burger, ASO, vazospastik hastalıklar anlatılır. Akut ve kronik durumlar, bunların tanı ve tedavi yöntemleri, medikal tedavinin anlatılması, cerrahi tedavi endikasyonlarının belirtilmesini içerir. Akut tıkanıkların venöz hastalıklarla ayırıcı tanısı anlatılır.

-Derin Ven Trombozu Doç.Dr. G. Levent Oktar

Derin ven trombozu oluş mekanizması anlatılır. Semptomlar, fizik muayene bulguları verilir. Tedavi yöntemleri ve cerrahi endikasyonları belirtilir. Komplikasyon olarak görülen pulmoner emboliden korunmak için yapılması gereken tedaviden bahsedilir. Derin ven trombozu proflaksisine alınması gereken hastalar ve proflaksinin nasıl yapılacağı anlatılır.

-Konjenital Kalp Hastalıkları Doç.Dr. V. Yıldırım İmren

Hastalıklar siyanotik ve asiyanotik diye 2 gruba ayrılır. Tanı yöntemleri ve bulgular anlatılır. Ameliyat endikasyonları, medikal takip kriterlerinden bahsedilir. Yapılan operasyonlardan isim olarak söz edilir. Postoperatif takip ve görülebilecek komplikasyonlar, bunlardan hangilerinin büyük merkezlere gönderilmesi gereği anlatılır.

-Kardiyopulmoner Bypass Doç.Dr. Erkan İriz

Açık kalp ameliyatı tanımı yapılır. Tarihçeden bahsedilir. Fizyolojik, hematolojik ve biyokimyasal etkilerinden bahsedilir. Ameliyat sonrası olabilecek değişikliklerden ve karşılaşılan sorunlardan söz edilir.

-Varis ve Lenf Dolaşımı Hastalıkları Yrd.Doç.Dr.Dilek Erer

Hastalığın tanımı, etyolojisi ve oluş mekanizmaları anlatılır. Acil müdahale gerektiren diğer damar hastalıklarından ayırıcı tanısı belirtilir. Medikal, enjeksiyon ve cerrahi tedavi seçenekleri tartışılır. Endikasyonları ve sonuçları anlatılır.

background image