Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı

Tarihçe:

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı 1988 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Prof.Dr. Alev Hasanoğlu tarafından kuruldu. Tüm metabolik hastalıklar ve beslenme bozuklukları ile ilgili hastalıkların izlemi ve tedavisi izlenmeye başlandı.

Bilim Dalı’na bağlı olarak 1991 yılından bu yana faaliyet gösteren Çocuk Metabolizma Laboratuvarı’nda, gelişmiş tekniklerle kromatografik ve spektrofotometrik incelemeler yapılmaya başlandı. Ülkemizde ilk defa 1996 yılında Tandem MS ile metabolik hastalıklar ile ilgili çalışmalar laboratuvarımızda kuruldu. Lizozomal hastalıklardan bir çoğunun enzimatik ve mutasyon analizleri 2005 yılında ülkemizde ilk kez laboratuvarımızda çalışılmaya başlandı 2009 yılında mitokondrial hastalıklar ve lizozomal hastalıklar da dahil birçok metabolik hastalık için tüm gen dizi analizi yapılarak moleküler genetik çalışmaları başlandı. 

Kemik metabolizması labaratuvarı ilk defa kurularak sağlıklı Türk çocuklarının normal değerleri bulundu ve metabolik hastalıklı çocuklar ve diğer kronik hastalıklı çocuklar değerlendirildi. Çeşitli nedenlerle oral beslenmesi bozulan pediatrik hastalarda enteral ve parenteral beslenmenin uygulanması amacı ile 1999 yılında kurulan Pediatrik Enteral ve Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Ünitesi’nde bilim dalı bünyesinde 2014 yılına kadar hizmet verildi.

Yeni tedaviler konusunda Türkiye’de ilkler arasında yer alan Bilim Dalı’nda birçok ulusal ve uluslararası çalışmalar yapılmış, klinik ilaç geliştirme ve uygulama çalışmaları yapılmaktadır. 2018 yılında Türkiye’de 4., Ankara’da ilk Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi (https://faz1-klinik.gazi.edu.tr/), Çocuk Metabolima Hastalıkları alanında bilim dalı bünyesinde kurulmuştur. Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi, 2022 yılında E blok 8. katta modern alt yapıya sahip yeni araştırma alanına taşınmıştır. Gazi Üniversitesi Senatosu kararı ile bilim dalımızın kurucu hocası Prof. Dr. Alev Hasanoğlu'nun ismi Aralık 2022'de merkeze verilmiştir. 

Kuruluşundan günümüze kadar birçok uzman ve Çocuk Metabolizma yandal uzmanı yetiştiren bilim dalında haftalık makale saatleri, konsey toplantıları, seminer sunumları ve laboratuvar rotasyonları yapılmaktadır. 

Uluslararası katılımlı Lizozomal Hastalıklar Kongresi ilk kez 2008 yılında bilim dalı tarafından düzenlenmiş ve her 2 yılda bir düzenli olarak yapılmaktadır. Ayrıca bilim dalı tarafından tüm branş hekimlerine yönelik Bilimsel Eğitim Serileri Toplantıları, özel beslenmesi olan hasta ve ailelerine yönelik Diyet Atölye Çalışmaları ve Ankara Çocuk Metabolizma Uzmanları'nın katılımı ile düzenli toplantılar yapılmaktadır.

Anabilim Dalımız akademik kadrosuna sırasıyla; Dr. Leyla Tümer (1993,) Dr. Fatih Süheyl Ezgü (1998), Dr. İlyas Okur (2009) ve Dr. Aslı İnci (2020) katıldılar.  Çocuk  Metabolizma Laboratuvarı’nda akademik olarak Dr.Gürsel Biberoğlu (1991) başlamış olup daha sonra Dr. Rıdvan Murat ÖKTEM,  Uzm. Biyolog Betül GENÇ DERİN, Dr. Biyolog Filiz Başak ERGİN, Uzm. Biyolog Dr. Halil DÜNDAR labaratuvar akademik kadrosuna atandılar.

1988 yılından 2022 yılına kadar 12 uzman doktor Çocuk Metabolizma Hastalıkları Uzmanı olarak mezun edildi.

 

Akademik Personel

Yan Dal Uzmanları

  • Uzm.Dr. Sabire GÖKALP
  • Uzm.Dr. Ayşe Nur ALTUN DUMAN
  • Uzm.Dr. Fevzi DEMİR
  • Uzm.Dr. Kübra ÇİLESİZ
  • Uzm.Dr. Funda BOSTANCI

Emekli Öğretim Üyeleri (Görev Yaptığı Yıllar)

  • Prof.Dr. Alev HASANOĞLU (1988-2014) (Bilim Dalı Kurucusu)

Mezunlar

  • Prof.Dr. Leyla TÜMER                          Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Prof.Dr. Fatih Süheyl EZGÜ                  Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Doç.Dr. Mehmet GÜNDÜZ                    S.B.Ü. Ankara Şehir Hastanesi
  • Prof.Dr. Fatma Tuba EMİNOĞLU            Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Prof.Dr. İlyas OKUR                             Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Doç.Dr. Aynur KÜÇÜKCONGAR             S.B.Ü. Ankara Şehir Hastanesi
  • Prof.Dr. Çiğdem Seher KASAPKARA       Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Doç.Dr. M. Asburçe Bike OLGAÇ           T.C.Sağlık Bakanlığı, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi
  • Doç.Dr. Aslı İNCİ                                 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Uzm.Dr. Merve EMECAN ŞANLI            T.C.Sağlık Bakanlığı, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  • Uzm.Dr. Ayşe KILIÇ                            T.C.Sağlık Bakanlığı, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi
  • Uzm.Dr. Ekin ÖZSAYDI AKTAŞOĞLU     T.C.Sağlık Bakanlığı, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi

Misafir Öğretim Elemanı (Yabancı Uyruklu)

  • Dr. Momen O. Alakil         Pediatri Departmanı, Ürdün Kraliyet Sağlık Hizmetleri (Jordanian Royal Medical Service), Amman, Ürdün
  • Dr. Lyaman Alirzaeva       Pediatri Departmanı, Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Bakü, Azerbaycan

 

Nasıl Randevu Alabilirim?

Bilim Dalı olarak randevulu hasta bakılmaktadır. E blok 8. katta Poliklinik hizmeti verilmekte olup 0312-2024570 numaralı telefondan randevu alınması gerekmektedir.

 

İletişim

Çocuk Metabolizma ve Beslenme Poliklinik: E blok 8. kat

Randevu Sekreterlik:  0312 202 4570

Poliklinik Telefon: 0312 202 6573

E-posta: gazicocukmetabolizma@gazi.edu.tr 

Çocuk Metabolizma Laboratuvarı: D.blok 4.kat

Laboratuvar Sekreter: 0312 202 5492

              

 

 

 

 

 

 

background image