Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

  Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Tarihçesi

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Pediatrik Hematoloji Ünitesi 1979 yılında Öğretim Görevlisi Dr. Türkiz Gürsel (Çocuk Hematoloji Uzmanı) tarafından kurularak faaliyete başlamıştır. Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde modern bir Kan Merkezi ve Hematoloji Laboratuvarı kurulmuş ve her türlü kan hastalığı ve çocuk kanserinin tanı ve tedavisi yapılmaya başlanmıştır. 1992 yılından beri Çocuk Hematolojisi Yan Dal Uzmanlık Eğitimi vermekte olup 6 hekim (Dr. Üstün Ezer, Dr. Ülker Koçak, Dr. Yusuf Ziya Aral, Dr. Zühre Kaya, Dr. Meryem Albayrak, Ebru Yılmaz Keskin) yan dal eğitimini başarı ile tamamlayarak uzmanlık diploması almıştır.

Çocuk Onkoloji Bilim Dalı 1990 yılında Prof. Dr. Aynur Oğuz tarafından kurulmuştur. 1996 yılında Dr. Ceyda Karadeniz, 2007 yılında Dr. Güçlü Pınarlı doçent olarak, 2010 yılında ise Dr. Arzu Okur öğretim görevlisi olarak akademik kadroya katılmışlardır. Toplam 5 hekim (Dr. Güçlü Pınarlı, Dr. Arzu Okur, Dr. Fatma Visal Okur, Dr. Çağlar Çıtak, Dr. Avni Saraç) çocuk onkolojisi bilim dalında yan dal eğitimini başarı ile tamamlayarak uzmanlık diploması almıştır.

2012 yılında Çocuk Hematoloji/Onkoloji Bilim Dalı olarak birleştirilen bilim dalımızda Dr. Funda Tekkeşin, Dr. Fatma Burcu Belen, Dr. Melek Işık, Dr. Nergis Öner, Dr. Ertan Sal yan dal eğitimini başarı ile tamamlayarak uzmanlık diploması almıştır. Halen 3 hekim yan dal uzmanlığı eğitimine devam etmektedir.

Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Bilim Dalı, özellikle çocukluk çağı lösemisi ve diğer solid çocukluk çağı tümörleri, hemostaz bozuklukları ve transfüzyon tıbbı alanlarında geniş bilgi birikimi, araştırma faaliyetleri ve klinik deneyimi olan bir akademik birimdir. Bilim Dalında 2005 yılından beri kök hücre nakli yapılmaktadır.

Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Bilim Dalı tarafından üç ulusal kongre düzenlenmiştir:

1.  IX. Pediatrik Tümörler ve Tıpta Yenilikler Kongresi,  21-23 Ekim 1996, Ankara

2. I. Ulusal Hemofili Kongresi (Uluslarası Katılımlı), 5-7 Mayıs 1997, Ankara 

3. 10. TPHD Kongresi 3-6 Haziran 2015, Ankara

 

 

 

 

background image