Eğitim

HASTALARA BİLGİLER

Anabilim Dalımızda aileleri bilgilendirmek amacıyla çeşitli toplantılar düzenlenmektedir. Buna ek olarak, aşağıda bir örneğinin sunulduğu, hastalıklarla ilgili bilgi edilnilmesi amacıyla bröşürler hazırlanmaktadır. Broşür konuları:

- Altını Islatma, Altını Kirletme
- Özgül Öğrenme Güçlüğü
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Otistik Bozukluk
- Konuşma Bozukluğu

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği ile işbirliği içinde üniversitemiz adına, bölüm öğretim üyeleri tarafından okul içi ve dışında topluma dayalı anne baba ve öğretmen tutumları bağlamında seminer ve konferanslar verilmektedir.
Örnek Broşür:

Altını ıslatma

Nedir:
1. istemeden ya da kasıtlı olarak altını (çamaşır ya da yatağı) ıslatmasıdır.
2. En az 3 ay sürmeli ve haftada birkaç kez olmalı (çünkü daha kısa süreli ve nadir olması belirli yaşa kadar normaldir.)
3. Birincil (tuvalet terbiyesinden beri ara vermeden sürer) olabilir.
4. İkincil (tuvalet terbiyesinden en az 1 sene kuru kaldıktan sonra) olabilir.
5. Sadece gece/gündüz nadiren olabilir.

Neden:
1. Bedensel nedenler olabilir yani idrar torbası ve yollarında ve işleyişinde bozukluklar olabilir.
2. Ailede (kan bağı akrabalar dahil) benzer sorunun olması
3. Tuvalet terbiyesi sırasında veren ile sorun yaşamış ve bunu sürdürüyor olabilir.
4. Yaşamakta olduğu strese verdiği bir yanıt olabilir.

Ne zaman:
1. Çocuğun en az 5 yaşın üstünde olduğunda (çünkü 5 yaş altı çocuklarda tuvalet alışkanlığı edinilmesi sürecektir).
2. Yaşamında olağandışı bir stres olduğunda (ev, okul değişikliği, kendinin/sevdiği birinin hastalanması, ondan ayrılması, yeni kardeşin gelmesi vs.)

Ne yapmalı:
1. Önce çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı bir hekime başvurup bedensel bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.
2. Bedensel bir neden bulunamadığında bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmalı.
3. Korkutma, cezalandırma, aşağılama gibi tutumlardan sakınılmalı
4. Ancak kirlettiğinin temizleme sorumluluğunu kendine vermeli.
5. Bu konuyu aile içi ilişkilere taşımamak.
6. Konu ile ilgili tutumlar kişi ve kişiler arasında aynılık ve tutarlılık içinde olmalı.

Nasıl tedavi edilmeli:
1. İlaç tedavisine gerek olup olmadığı varsa o çocuğa ne tür ilaç kullanılacağı çocuk psikiyatrisi hekimi tarafından değerlendirilmeli.
2. Aileye nasıl bir tutum ve yaklaşım içinde olacağıu ile ilgili öneriler verilir.
3. Çocuğun kendisinin ne yapacağı ile ilgili öneriler ve ödevler verilir.
4. Gerekirse nedenlerine göre:
a. Oyun terapisi
b. Aile terapisine
c. Davranışçı tedaviye alınabilir.

Altını kirletme:

Nedir:
1. İstemeden ya da kasıtlı olarak ve yineleyici biçimde uygunsuz yerleri kirletmesidir.
2. En az 3 ay sürmesi ve sıklıkla olmasdı gerekir.
3. Kabızlık ile birlikte olabilir.
4. Kirli çamaşırlarını saklayabilir ya da atabilir.
5. Tuvalet terbiyesinden sonra 1 sene temiz kalmışsa ikincil, değilse birincil tip diye adlandırılır.

Neden:
1. Bedensel nedenler olabilir.
2. Ailenin özellikle tuvalet terbiyesini veren kişinin yanlış tutumları ve inatlaşma olabilir.
3. Yaşamakta olduğu strese verdiği bir yanıt olabilir.
4. Oyun ya da uğraşını yarıda kesmek istememeni alışkanlık haline geldiği durumlarda.

Ne zaman:
1. Çocuk 4 yaşın üstünde olduğunda.
2. Yaşamında olağan dışı stres olduğunda (ev, okul değişikliği, kendinin/sevdiği birinin hastalanması, ondan ayrılması, yeni kardeşin gelmesi vs.)

Ne yapmalı:
1. Panik ya da kaygıya kapılmamalı çünkü bu kalıcı bir durum değildir.
2. Ancak inatçı ve zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu nedenle sakin ve kararlılıkla doktorun önerilerine uymalı
3. Bedensel bir sorun olmadığından emin olmak için çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmeli.
4. Cezalandırma, korkutma, tehdit gibi tutumlar kesinlikle olumsuz etkiler.

Nasıl tedavi Edilmeli:
1. Aile ve çocuğun doktor ile işbirliği sağlanmalı.
2. Aile doktorun önerilerini dikkatle ve kararlılıkla uygulamalı.
3. Gerekirse ve nedene bağlı olarak
a. Oyun terapisi
b. Aile terapisine
c. Davranışçı tedaviye alınabilir.
4. İlaç tedavisine çocuğun ve nedenlerinin özelliğine göre gereksinim olabilir.

* Bu ilaçlar çocukta kısırlığa yol açmaz.
* İlaçları kendiliğinden ya da kutu bittiğinde kesmeyip doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanın.
* Sadece ilaç tedavisi değil sizin ve çocuğun önerileri, uygulanan davranışçı tedavi yöntemlerinin uygulanması ile kalıcı başarıya ulaşılır.