LİSANS DERSLERİ
AMAÇ VE İÇERİK : Histoloji ve Embriyoloji dersi fakültemizde dönem I ve II' de okutulmaktadır . Dönem I' de bir ders kurulunda, Dönem II' de ise 5 ders kurulunda konular bulunmaktadır. Teorik ve uygulamalı dersler Dönem I' de toplam 14 saat; Dönem II' de 173 saattir.
Histoloji, vücut yapısını mikroskop kullanarak ince yapı düzeyinde inceleyen ve öğreten bilim dalıdır. Vücuttaki hücreler, dokular ve organların ince yapıları öğrencilere mikroskop, saydam, slayt ve barkovizyon gibi eğitim-öğretim araçları kullanılarak aktarılmaktadır. Aynı araçlarla kuramsal dersler uy¬gulamalı derslerde preperat düzeyinde özetlenmektedir.
Histoloji normal vücut yapısını öğreten bir bilim dalıdır. Bu nedenle tıp eğitimi-öğretimi içinde önemli yer tutmaktadır. Klinik bilim dallarında, vücu¬dun gözle görülmeyen ince yapısı temel alınarak öğretim yapılmaktadır. Vücutta olaylanan bütün fizyolojik ve patolojik olayların hücre ve doku düzeyin¬de geçmiş olması, histoloji öğretiminin önemini belirtmektedir.
Embriyoloji insanın pre ve postnatal yaşamdaki gelişmesini araştıran ve öğreten bilim dalıdır. Döllenmeden doğuma dek geçen süredeki tüm ge¬lişim olayları embriyolojinin konusu içindedir. Özellikle son yıllarda embriyoloji bilim dalında hızlı bir gelişme olmuş ve olmaktadır. Kadın ve erkek kısırlığını yenmek için "Üremeye Yardımcı Teknikler" alanında bilimsel gelişmeler, embriyoloji konularını da kapsamaktadır. Bu bağlamda embriyoloji biliminde¬ki gelişmeler öğrencilere eğitim araçları kullanılarak aktarılmaktadır.
ANABİLİM DALINA AİT TEORİK DERSLER
Prof. Dr. Deniz Erdoğan
Epitel Dokusuna giriş ve örtü epiteli 3 saat
Genel Embriyoloji 18 saat
Prof. Dr. M. Tahir Hatipoğlu
Bez epiteli Histolojisi 2 saat
Bağ dokusu histolojisi 4 saat
Üst sindirim sistemi histolojisi 3 saat
Alt sindirim sistemi histolojisi 2 saat
Sinir sistemi histolojisi 3 saat
Prof. Dr. Celal Ilgaz
Kıkırdak doku histolojisi 2 saat
Kas dokusu histolojisi 2 saat
Kan histolojisi 2 saat
Kadın genital sistemi histolojisi 3 saat
Erkek genital sistemi histolojisi 3 saat
Prof. Dr. Candan Özoğul
Kemik doku histolojisi 2 saat
Osteogenezis 1 saat
Solunum sistemi embriyolojisi 2 saat
Sindirim sistemi embriyolojisi 3 saat
Hipofiz ve epifiz bezleri hist. Ve Emb. 2 saat
Üriner sistem embriyolojisi 2 saat
Üriner sistem histolojisi 3 saat
Genital sistem embriyolojisi 2 saat
Prof. Dr. Suna Ömeroğlu
Sinir doku histolojisi 3 saat
Eklem histolojisi 1 saat
İmmün yanıtta rol alan hücreler 2 saat
Lenforetiküler sistem histolojisi 2 saat
Dalak ve Timus hist. ve emb. 2 saat
Tiroid ve Paratiroid bezlerinin hist. ve emb. 2 saat
Doç. Dr. Çiğdem Elmas
Mikroskop, çeşitleri ve kullanım alanları 1 saat
Üst solunum yolları histolojisi 2 saat
Alt solunum yolları histolojisi 2 saat
Karaciğer histolojisi 2 saat
Safra kesesi ve Pankreas histolojisi 2 saat
BÜB histolojisi ve embriyolojisi 2 saat
Kulak ve göz histoloji ve embriyolojisi 3 saat
Doç. Dr. Gülnur Take
Hücre-HAM etkileşiminin moleküler düzenlenimi 1 saat
Deri histolojisi 2 saat
Dolaşım sistemi embriyolojisi 4 saat
Dolaşım sistemi histolojisi 3saat
Sinir sistemi Embriyolojisi 3saat
EPİTEL DOKUSU |
BAĞ DOKUSU |
Doku Biyolojisi Ders Kurulu II |
|
KAS DOKUSU |
SİNİR DOKUSU Beyin Beyincik Omurilik Periferik sinir DERİ |
Solunum ve Dolaşım Sistemleri Ders Kurulu |
|
DOLAŞIM SİSTEMİ |
LENFORETİKÜLER SİSTEM Kalın bağırsak İnce bağırsak (lenf follikülü) Tonsilla palatina Lenf düğümü Dalak Timus |
Metabolizma Ders Kurulu |
|
SİNDİRİM SİSTEMİ |
ÜRİNER SİSTEMİ Böbrek Üreter Mesane |
Nöroendokrin ve Üreme Sistemleri Ders Kurulu |
|
NÖROENDOKRİN SİSTEM |
ÜREME SİSTEMİ |
DERSLERİN KAPSAMLARI
MRF - 1010
Kemikler, eklemler ve kaslar genel bilgiler, üst extremite kemikleri, üst extremite eklemleri, Columna vertebralis, costalar ve sternum. Üst extremite kasları ve kaslar arasındaki boşluklar ve bu boşluklarda bulunan damar ve sinirler. Alt extremite kemikleri, Alt extremite eklemleri, Alt extremite kasları ve kaslar arasındaki boşluklar ve bu boşluklarda bulunan damar ve sinirler.
MRF - 1011
Kas iskelet sistemindeki teorik derslerin pratik uygulaması.
MRF - 1020
Kalbin yeri, komşulukları, boşluklar. Kalb ile ilgili ana damarlar. Aorta ve dalları, burun anatomisi, paranazal sinusler, larynx anatomisi, trachea anatomisi, akciğerler ve pleura anatomisi, damarlar ve sinirler.
MRF - 1030
Hücrede; hücrenin tanımı, büyüklüğü şekli, yapısı, sitoplazması, organelleri, çekirdek yapısı, mayoz mitoz, amitoz bolünmeler. Histokimyasal teknikler histokimyanın amacı, yöntemleri yani parçanın alınması fiksasyonu, dehidratasyonu, şeffaflandırılması, gömme, kesit alma, çesitli boyalarla boyanması, kapatma ve mik-roskop altında incelenmesi anlatılmaktadir. E.M. incelemede ise uygulanan genel teknik sıralama; Parçanın alınması, tesbit, dehidratasyon, blok yapma, kesit alma ve boyamadır.
MRF - 1040
Epitel dokusu, bağ dokusu, kıkırdak dokusu, kemik dokusu, kan dokusu, kas dokusu, sinir dokusu, deri histolojisi.
MRF - 1050
Genel embriyoloji tarihçesi, embriyoloji'nin bolümleri, prenatal, postnatal dönem evreleri, üreme, gametogenezis, erkek genital sistemi ve spematogenez, dişi genital organları ve ovulasyon, fertilizasyon, implatasyon, gastrulasyon, embriyonal germ yapraklarının farklanması (Endoderm, ektoderm, mezoderm). Fötal dönem, fötal zarlar ve plasenta, doğum, amnion ve göbek bağı, çoklu gebelikler, yaş tayini, konjenital malformasyonlar ve anomaliler.
Mrf - 1060
Histoloji : Kalbin histolojisi, damar histolojisi, üst solunum yolları histolojisi, alt solunum yolları histolojisi, lenforetikuler sistem histolojisi.
Embriyolojisi : Dolaşım sisteminin gelişmesi. Yüz ve solunum sistemi gelişmesi, (Yüz, dudak, burun ve akciğerlerin gelismesi) konjenital anomaliler.
MRF - 2010
Ağız anatomisi, tükrük bezleri, dişler ve damak anatomisi, pharynx anatomisi, oesophagus anatomisi, mide ve barsakların anatomisi, sindirim sistemi ile ilgili bezler (karaciger safra kesesi, pankreas) anatomisi.
MRF - 2020
Merkezi sinir sistemi genel morfolojisi, periferik sinirler ve dağılımı, endokrin bezler, isimleri, bulunduklan bölgeler ve genel sistem ile ilişkileri.
MRF - 2030
Üst sindirim sistemi histolojisi (ağız, dişler, dil, özefagus) sindirim sistemi histolojisi (mide, ince bağırsak, kalın bağırsak) karaciğer, safra kesesi, pankreas.
Embriyolojisi : Sindirim sistemi gelismesi, ön bağırsaktan gelişenler; ön bağırsağın ön bölümünden gelişenler; (yutak cepleri, yutak yarıkları, yutak kavisleri, dil, tiroidin gelişimi), ön bağırsağın arka bölümünden gelişenler; (özefagus, mide, duodenum, karaciger, safra kesesi, pankreas) Orta bağırsaktan gelişenler; jejenum, ileum, çekum apendix, çıkan kolon ve enine kolonun 2/3 baslangıç kısmı, son bağırsaktan gelişenler; enine kolonun 1/3 son bölümü, inen kolon, sigmoid rektum ve anal kanalın üst parcası. Sindirim sistemi gelişim bozuklukları.
MRF - 2040
Histolojisi: Böbrekler ve boşaltım yolları.
Embriyolojisi : Böbreklerin gelişimi mesane ve üretra'nın gelişimi, üriner sistem gelişme bozukluklan.
MRF – 2050
Histolojisi : Hipofiz, epifiz, supraneral ve tiroid bezleri.
Embriyolojisi : Hipofiz, epifiz ve supraneral ve tiroid bezlerinin embriyolojisi.
MRF - 2060
Histolojisi : Erkek genital sistem; erkek genital boşaltım yolları bezleri, dış genital organlar, dişi genital sistemi; dişi genital boşaltım yolları, dış genital organlar.
Embriyolojisi : Gonadların genital kanalların, dış genital organların gelişimi, genital sistem anomalileri.
MRF - 3010
Genel olarak kullanılan teknikler, teknik uygulama yöntemleri, fiksasyon, dehidratasyon, gömme, kesit alma, boyama yöntemleri ve kimyasal boyama reaksiyonları.
MRF - 3011
Teorik bilgilerin laboratuvarda uygulanması.
MRF - 4010
Dolaşım, solunum, sindirim, üriner sisteminin gelişmesi, genital ve sinir sisteminin gelişmesi ve konjenital anomalileri.
MRF - 5010
Teknik, uygulama yöntemleri ve kullanılan maddeler, Parçanın alınmasi, fiksasyon, dehidratasyon, gömme, kesit alma, boyama yontemleri.
MRF - 5011
Teorik bilgilerin laboratuvarda uygulanması.
MRF - 6010
Autoradyografi metodları. Mikroautoradyografi hazirlamış yöntemleri, elektron mikroskobu için autoradyografi.
MRF - 6011
Teorik bilgilerin laboratuvarda uygulanmasi.
MRF - 6020
Ağız, dil, damak, yüzanomalileri. Özefagus, mide, duodenum, ince bağırsak, kalın bağırsak, anal bölge anomalileri. Sindirim sistemine bağlı bezlerin konjenital anomalileri.
MRF - 5030
Lenforetiküler organlardan; Lenf düğümü, dalak, timus, sindirim sisteminde yer alan diffüz lenfoid yapilar, lenf nodülü ve tonsillerin histolojik yapısı.
Mononükleer endotelyal sistem, Lenfositler ve hücresel humoral yanıtın oluşması.
MRF - 5040
Otonom sinir sisteminin gelişimi, sempatik ve parasempatik sistemin incelenmesi.
MRF - 5050
Beyin, beyincik, medulla spinalis'in gelişimi; sinir hücre ve tiplerinin histolojik yapısı, sinir lifleri ve myelinizasyon, merkezi sinir sistemi konjenital anomali tipleri.
MRF - 4040
İntra uterin gelişim sırasında konjenital anomali ve malformasyonlara neden olan iç ve dış etkenler. Kromozom anomolilerine baglı malformasyonlar.
MRF - 4050
Invitro fertilizasyon uygulama yöntemleri, süper ovulasyon, imp-lantasyon, ve gelişimin morfolojik yapısı vesonuçlan.
MRF - 5080
Göz, kulak, burun embriyolojisi, histolojisi.