Kalp ve Damar Cerrahisi

TARİHÇE

Anabilim dalımız 1982 yılında Dr. Coşkun İkizler başkanlığında, Dr. Sait Aşlamacı ve Dr. Atılay Taşdelen tarafından Trafik Hastanesi olarak bilinen Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi’nde kurulmuş ve o tarihte açık kalp ameliyatlarının yapılabildiği 3 merkezden birisi olmuştur. 1983 yılında Dr. Ali Yener bölüm kadrosuna dahil olarak koroner arter cerrahisini başlatmıştır. 1986 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geçilmesiyle birlikte Dr. Ali Yener başkanlık görevini üstlenmiştir. 1986 yılında Dr. Levent Gökgöz ve 1987 yılında Dr. Halim Soncul eğitim kadrosuna dahil olmuştur. 1989 yılında bölüm kadrosuna katılan Dr. Ali Ersöz anabilim dalı başkanlığına getirilmiştir ve bu görevi emekli olduğu 2004 yılına kadar sürdürmüştür. 1990 yılında Dr. Mehmet Emin Özdoğan ve 1991 yılında Dr. Velit Halit öğretim üyesi olarak görevlerine başlamışlardır. 1993 yılında Dr. Volkan Sinci, 1996 yılında Dr. Sedat Kalaycıoğlu, 2002 yılında Dr. Yıldırım İmren ve Dr. Erkan İriz, 2003 yılında Dr. Dilek Erer göreve başlamışlardır. Dr. Ali Yener 2004 yılında devraldığı anabilim dalı başkanlığını 2006 yılına kadar sürdürmüştür. 2006 yılında Dr. Levent Oktar eğitim kadrosuna katılmıştır. 2006 – 2007 yılları arasında anabilim dalı başkanlığı görevini Dr. Velit Halit’ten  Dr. Halim Soncul devir almıştır. 2011 yılında Dr. Tolga Tatar öğretim görevlisi olarak göreve başlamıştır. Halen anabilim dalı başkanlığını Prof. Dr. Levent Gökgöz sürdürmektedir. 2 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi ile kurulmuş olan anabilim dalımız günümüzde 9 öğretim üyesi ve 9 araştırma görevlisi sayısına ulaşmıştır. Bölümümüzde kuruluştan günümüze kadar 31 araştırma görevlimiz uzmanlık eğitimlerini tamamlamıştır.

Anabilim dalımızın vizyonu, gerek tıp fakültesi eğitiminin bir parçası olarak ve gerekse uzmanlık eğitimi veren bir bölüm olarak ve gerekse de modern cerrahi uygulamalarının yapıldığı bir bölüm olarak; bu bölümde eğitim almanın ve çalışmanın ayrıcalık olduğu; ulusal ve uluslararası ortamlarda vereceği eğitim-öğretim, üreteceği bilgi ve sağlık hizmeti ile ulusal ve evrensel  kalkınmaya katkıda bulunan bir anabilim dalı olmaktır. Misyonumuz evrensel değerler ışığında, tıp, bilim, teknoloji birikiminden yararlanarak ülkenin geleceği için üstün nitelikli hekimler yetiştirmeye katkı sağlamak; insan sağlığını koruma ve tekrar sağlığına kavuşmasını sağlamada en üst düzeyde katkı sağlayan kalp ve damar cerrahları yetiştirmek, araştırma ve hizmet alanlarındaki üretimini toplum yararına sunmaktır.

Her türlü doğumsal ve erişkin kalp hastalıkları ile damar hastalıklarının cerrahi tedavisinin uygulanabildiği birimimizde kalp, kalp-akciğer ve insandan insana kalp kapağı nakilleri de yapılmaktadır. Günümüze dek kliniğimizde 5 binin üzerinde açık kalp ameliyatı gerçekleştirilmiştir.

Anabilim dalımızda klinik ve deneysel çalışmalar yapılabilmektedir. Deneysel araştırmalar genellikle kobay kalbinde yapılmakta ve bu çalışmalar Fizyoloji Anabilim Dalı laboratuarlarında, bu birimle ortaklaşa yürütülmektedir. Klinik çalışmalar kardiyak iskemi, kardiyopleji ve kalp akciğer pompasının etkileri konularına yoğunlaşmış olup kendi birimimiz içinde gerçekleştirilmektedir. Anabilim dalımızda yapılmış ve uluslararası indekslere giren dergilerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel makale mevcuttur.

background image