Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Gazi Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 1984 yılında, Dr. İsmail Çifter, Dr. Erdal Işık ve Dr. Nevzat Yüksel olmak üzere üç öğretim üyesi ile kurulmuş olup, Gölbaşı kampüsünde hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra 1985 tarihinde Dr. Şahnur Şener ve 1989 yılında Dr. Zehra Arıkan’ın akademik kadroya katılması ile birlikte zenginleşerek her biri 30 yatak kapasiteli kadın ve erkek servisleri dışında 25 yataklı alkol bağımlığı servisi ile de uzun yıllar başta Ankara ve çevre iller olmak üzere tüm ülkeden gelen yatış taleplerine Gölbaşı kampüsünde karşılık vermiştir.

2004 yılında Gazi Üniversitesi Beşevler kampüsüne taşındığı dönemde artık genişlemiş olan akademik kadrosuyla hizmet ve eğitim işlevlerinin eş zamanlı olarak gelişerek sürdürülmesi mümkün olmuştur. Genel poliklinik dışında 2008 yılında kurulmuş olan Konsültasyon-Liyezon Bilim Dalı’nda da hastanenin diğer servislerinden talep edilen konsültasyon hizmetleri anabilim dalı öğretim üyeleri sorumluluğunda sürdürülmektedir. 2013 yılına kadar üniversitenin Gölbaşı yerleşkesinde etkin varlığını sürdürmüş olan Alkol Bağımlılığı ünitesi bu tarihten itibaren Ostim yerleşkesine taşınmış ve 2014 yılında yataklı servisin kapatılması üzerine yalnızca poliklinik düzeyinde aynı binadan hizmet vermeye devam etmiştir. 2020 yılı pandemi döneminde Ostim yerleşkesi kapanmıştır.

Halen 31 yatak kapasitesi bulunan Gazi Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda, toplam 8 öğretim üyesi ve 19 araştırma görevlisi hekim, bir psikolog, 18 hemşire, 16 yardımcı personel ve 4 sekreter ile yılda ortalama yirmi binin üzerinde poliklinik hizmeti verilmektedir. Polikliniğimizde bütün hastaların ayrıntılı olarak ruhsal değerlendirmesi ve gerekli durumlarda uygulanan farmakolojik tedavi, psikoeğitim, bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik yönelimli terapi gibi bireysel psikoterapiler dışında çeşitli alanlarda grup terapileri ile de tedavi çeşitliliği sağlanmaktadır. Anabilim Dalı’mızda, halen düzenli olarak alkol ve madde bağımlılkları ve obezite grup terapileri uygulanmaya devam edilmektedir.

background image