Radyasyon Onkolojisi

1992 yılında, Radyodiagnostik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Erdoğan Köker’in girişimleri ve Fransız Hükümeti tarafından verilen kredi kullanılarak bölümümüzün ilk radyoterapi cihazlarının alınmasıyla ilgili çalışmalar başlatılmıştır. 24 Ağustos 1993’de, hastanenin ilk radyasyon onkoloğu olarak öğretim görevlisi kadrosuna Dr.Müge Akmansu atanmıştır. Aynı yıl içinde hastane binası bitişiğindeki alanda, radyasyon onkolojisi tedavi ünitelerinin inşaatına başlanılmış; inşaatın ve cihaz kurulumunun tamamlanmasının ardından radyasyon onkolojisi tedavi bölümü, 12 Aralık 1995 tarihinde Rektör Prof.Dr.Enver Hasanoğlu tarafından hizmete açılmıştır.

Bölümümüz, Gazi Üniversitesi Hastanesi'nin B Blok -1. Katında, toplam 1500 metrekarelik bir alanda faaliyet göstermektedir.

Bölümümüzde Uygulanan Tedavi Modaliteleri ve Teknik Özellikleri:

    Bölümümüzde; 1 adet, solunum kontrollü tedavilere olanak sağlayan, RPM (gerçek zamanlı pozisyon yönetimi) teknolojilerinin ve kontrastlı çekimlerin de uygulanabildiği gelişmiş 4 boyutlu bilgisayarlı tomografi simülatörü ve 4 adet tedavi cihazı (3 adet lineer akseleratör ve 1 adet brakiterapi) bulunmaktadır.

Kliniğimizde, 3D (3 boyutlu) konformal radyoterapinin yanı sıra; ileri radyoterapi tekniklerinden IMRT (yoğunluk ayarlıklı radyoterapi) ; VMAT (volumetrik ark tedavisi) ve SRS/ SBRT (stereotaktik radyocerrrahi, stereotaktik vücut radyoterapisi) farklı cihazlarla yapılmaktadır. Bölümümüzde ayrıca TBI (tüm vücut ışınlama) ve TSEI (tüm cilt elektron ışınlama) gibi özelleşmiş tedaviler de uygulanabilmektedir.

Jinekolojik kanserlerin tedavisinde internal radyoterapi, uzaktan kumandalı ve üç boyutlu planlama özelliği bulunan yüksek doz hızlı brakiterapi aygıtı ile uygulanmaktadır.

 Anabilim dalımız, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dallarının katkıları ile genel anestezi altında çocuk hastalarımızın tedavisini yapabilen Türkiye’deki sayılı merkezlerdendir.

Bölümümüzde, modern radyoterapinin önde gelen tüm dallarında, gelişmiş teknikler ve yüksek teknolojiye sahip cihazlar kullanılarak hastalara tedavi imkânı sunulmaktadır.

Cihaz Parkımız:

  1. Siemens 4D SOMATOM go.Sim BT Simülatör
  2. Varian Truebeam Lineer Hızlandırıcı
  3. Varian Clinac DHX-2300 Lineer Hızlandırıcı
  4. GESaturne 43 Lineer Hızlandırıcı
  5. GammaMedplus iX  Brakiterapi HDR Sistemi
  6. Elektron ve Foton Dozimetri Sistemleri

 

Hastalarımız için Radyoterapi Hakkında Genel Bilgiler ve Tedavi Süreci

Radyoterapi, hastalığın ve hastanın özelliğine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1.5 ay ; radyocerrahi uygulamalarında ise 1-5 gün arasında sürebilmektedir. Yataklı servisimiz yoktur. Ancak, hastanemizin bulunduğu konum sebebiyle hastane etrafında, çevre hastane ve illerden sevk edilen hastalar için ucuz konaklama imkanı olan çok sayıda tesis bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hastalarımız, belediyelere ait çeşitli konaklama tesislerinden de tedavileri süresince ücretsiz faydalanabilmektedir.


Tedavi sürecimiz, hastaların değerlendirilmesi ve muayenesi ile başlamakta ardından tedavi edilecek vücut bölgesinin BT simülasyonu alınmaktadır. Oluşturulan 3 boyutlu görüntüler, bilgisayar sistemine aktarılmakta ve burada tedavi alan çizimleri yapılarak hastaların radyoterapi planları oluşturulmaktadır. Oluşturulan planların uzman hekimler ve fizik mühendisleri tarafından son kontrolleri yapıldıktan sonra, hastalar tedavi seanslarına başlamaktadır. Genellikle tedavi, haftada 5 gün olmak üzere günde 1 defa uygulanmaktadır. Hastaların klinikte geçirdikleri zaman, 30 dakika ile 1 saat arasında değişmekte ve hastalarımızın büyük kısmı, günlük normal aktivitesini sürdürebilmektedirler.

background image