Tarihçe

Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı 1980 yılında resmen Temel Tıp Bilimleri Bölümünün ilk Ana Bilim Dalı olarak kurulmuştur. Eğitime 1 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile başlamıştır. İlk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Turgut İmir olmuştur. Ana Bilim Dalı başkanlıklarını sırasıyla 1980-1984 yıllarında Prof.Dr. Turgut İmir, 1984-1986 yıllarında Prof.Dr.Sevgi Türet, 1986-1995 yıllarında Prof.Dr. Turgut İmir, 1995-2002 yıllarında Prof.Dr.Semra Kuştimur, 2003-2005 yıllarında Prof.Dr. Seyyal Rota, 2005-2008 yıllarında Prof.Dr. Nedim Sultan, 2005-2008 yıllarında Prof.Dr. Nedim Sultan, 2008-2011 yıllarında Prof.Dr.Semra Kuştimur, 2011-2013 yıllarında Prof.Dr. Nedim Sultan, 2013-2016 yıllarında Prof.Dr. Meltem Yalınay ve 2016 yılından beri de Prof.Dr.Kayhan Çağlar yürütmektedir.

Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ilk olarak A.İ.T.İ.A.’ya bağlı olarak kurulan Acil Yardım ve Trafik Hastanesi’nde Tıp Fakültesi ile göreve başlamıştır. 1986 yılında Beşevler’deki Hastanemiz zemin katına taşınmıştır. 1989 yılından itibaren Beşevler Kampüsü’nde Dekanlık Binası ikinci kata yerleşmiştir. Kurulduğu tarihten itibaren rutin hastane hizmetleri yanısıra Klinik Mikrobiyoloji, Bakteriyoloji, Parazitoloji, Mikoloji, Viroloji ve İmmunoloji alanlarında çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Ana Bilim Dalı kurulduğu tarihten itibaren Tıp Fakültesi Dönem II, III 2000 yılından itibaren Dönem I ve III olmak üzere Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji dersleri vermekte, kurulduğu tarihlerde Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Ev Ekonomisi, Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi’nde ders vermiştir. Halen Tıp Fakültesinde Dönem I ve Dönem III’te Tıbbi Mikrobiyoloji derslerini, Dönem 5 seçmeli Tıbbi Mikrobiyoloji stajını ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Tıbbi Mikrobiyoloji derslerini vermektedir. Ana Bilim Dalımız Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak da Mikrobiyoloji Yüksek Lisans ve doktora programları yürütmüştür. Mikrobiyoloji Yüksek Lisans ve doktora programları 2002 tarihine kadar İmmünoloji programlarını da yürütmüştür.

Ana Bilim Dalımızın talebi ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün teklifi üzerine Yüksek Öğrenim Kurulunun 19.07.2017 tarihli toplantısında Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olan Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalının adının Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı olarak değiştirilmesi uygun görülmüştür. Yürütülen Mikrobiyoloji Yüksek Lisans ve Mikrobiyoloji Doktora programlarının adı Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans programı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora programı olarak değiştirilmiştir.

Hastanemizin D Blok 4. katında ve 5. katında Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarımız rutin tanı hizmeti vermektedir. 2013 yılına kadar hem bir araştırma laboratuvarı olan hem de hastanemize rutin tanı hizmeti veren ve o tarihe kadar Dekanlık Binası ikinci kattaki Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarımız da 2013 yılında hastanemizin 4. katına taşınmıştır. 2020 tarihinde başlayan Covid pandemisinde hastanemizin D Blok 5. Katında Tıbbi Viroloji Laboratuvarı kurulmuştur. Anabilim Dalımız bünyesindeki öğretim üyelerinin hepsi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında rutin tanı hizmetinin yürütülmesinden sorumludurlar.

Bilim Dalları:
Tıbbi Viroloji Bilim Dalı
Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı

Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Tarihçe:
Fakültemiz Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde 2019 yılında Prof.Dr.Gülendam BOZDAYI, Prof.Dr.Işıl FİDAN ve Prof.Dr.Kayhan ÇAĞLAR tarafından kurulmuştur. Tıbbi Viroloji Bilim Dalı 2020 yılında Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun (TUK) 1689 Sayılı Kararı ile Tıbbi Viroloji Yan Dal Uzmanlık Eğitimi vermeye hak kazanmıştır. Bilim Dalı başkanlığını kurulduğundan bu yana Prof.Dr.Gülendam BOZDAYI yürütmektedir.
Tıbbi Viroloji Bilim Dalı deneyimli öğretim üyesi kadrosu, uygun fiziksel koşulları, alt yapısı, ekipmanları ve teknik personeli ile dünya standartlarında virolojik tanı hizmetlerinin sağlanması, iyi eğitimli ve deneyimli Tıbbi Viroloji Uzmanlarının yetiştirilmesi, viroloji alanında bilimsel çalışmaların yapılması ve aynı zamanda Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerine aktif katılımın sağlanmasını hedeflemektedir.
 

Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Tarihçe:
Anabilim Dalımızın 30 Nisan 2018 tarihinde yapılan Anabilim Dalı Akademik Kurulu’nda, Prof. Dr. Funda DOĞRUMAN AL’ın teklifleri ile Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı kurulması ve Yan dal Eğitimi veribilmesi için gerekli sürecin başlatılması kararı alınmıştır. Prof. Dr. Funda DOĞRUMAN AL ile birlikte Prof. Dr. Kayhan ÇAĞLAR ve Prof. Dr. Meltem YALINAY’ın kurucu üye olarak yer aldığı Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı’nın; 29/05/2019 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi ile 2809 sayılı Kanun'un 3. maddesi uyarınca Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde açılması uygun görülmüştür.
Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı başkanlığına 25.06.2019 tarihinden itibaren Prof. Dr. Funda DOĞRUMAN AL atanmış ve halen bu görevi sürdürmektedir. Tıpta Uzmanlık Kurulunun 24.12.2020 tarihli toplantısında (Toplantı no:102) alınan 1673 Sayılı Kararı ile Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalının; Tıbbi Parazitoloji Uzmanlık Eğitimi Programının Yetkilendirilmiş Uzmanlık Eğitimi Program (YUEP) Listesinde yetki kategorisi 3 olarak belirlenmiş olup bahsi geçen programın kontenjan planlamasına dahil edilebileceği ve programa başka programlardan nakil yapılabileceğine karar verilmiştir. Bu karar neticesinde Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalının Yan dal Uzmanlık Eğitimi yetkisi mevcuttur ve ihtiyaç durumunda Yan dal Uzmanlık Sınavı için kontenjan talebinde bulunulmaktadır.

background image