Her yıl 5 Mayıs’ta dünya genelinde kutlanan “Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü”ne dikkat çekmek amacıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 75. Yıl Toplantı Salonunda bir etkinlik düzenlendi. “Doktorlardan Hastalarına Küçük Bir Hediye” konulu etkinliğe Fakültemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Kula, mezunumuz olan ve aynı zamanda müzisyenlik yapan Dr. Metin Kalender, Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği'nden (PAHSSc Hasta Derneği) hasta ve hasta yakınları, akademik ve idari personel,, öğrenciler ve konuklar katıldı.
Düzenlenen etkinlikte günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Prof. Dr. Serdar Kula, pulmoner hipertansiyonun tüm dünyada oldukça nadir görülen ve tedavisi olmayan ölümcül bir hastalık olduğuna değindi. Serdar Kula, hastalığın belirtilerinin çok net olmaması nedeniyle teşhisinde gecikmeler yaşandığını, hastaların yaşamda kalma sürelerini ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla zorlu tedavi süreçlerinin bulunduğunu ifade etti. 5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Gününün, hastaların bu sorunlarına dikkat çekmek üzere belirlendiğini söyleyen Serdar Kula, tüm dünyada bu amaçla hastaların da katılımıyla etkinlikler planlandığını belirtti. Hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını, ancak her gün yeni ilaçlar ve yeni tedavi seçeneklerinin ortaya çıktığını vurgulayan Kula, geleceğe umutla bakarak, bu ilaçlar sayesinde yaşam kalitesini çok daha iyi bir noktaya getirebildiklerini söyledi.
Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneğini temsilen konuşan Fatih Kaymakçıoğlu ise hastalığın nadir olmasıyla birlikte bu konuda nadir yetişmiş çok az doktorun olduğuna dikkat çekti. Kaymakçıoğlu, her bir doktora teşekkürlerini ileterek, bu hastaları terk etmeyip, yalnız bırakmamalarını istedi. Dünyanın başka yerlerindeki araştırma merkezlerinde, bu hastalığın faz1, faz2 ve faz3 evrelerine ilişkin araştırma merkezlerinin olduğunu, Türkiye'de ise araştırma merkezinde çalışmalarının bulunmadığını dile getiren Kaymakçıoğlu, bu konuda daha fazla araştırma geliştirme merkezi istediklerini kaydetti. Kaymakçıoğlu, bir başka önemli konunun, Türkiye'de organ bağışı olduğunu söyleyerek, tüm vatandaşları organ bağışı yapmaya davet etti. Fatih Kaymakçıoğlu, özellikle bu hastalığa yakalananların çok azının akciğer nakline sahip olduğunu, nakil yapılamayan hastaların ise hayatını kaybettiğini ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından etkinliğin davetli konuğu müzisyen Dr. Metin Kalender tarafından günün anlamına binaen özel müzik dinletisi gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneğinin katkılarıyla oluşturulan PAHSSc Hatıra Ormanına fidan bağışında bulunmak vesilesiyle Prof. Dr. Serdar Kula’ya ve Dr. Metin Kalender’e sertifika takdim edildi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.